En unik man och producent

Alfiero Boffa

I San Marzano Oliveto i hjärtat av Asti-området i Piemonte i Italien odlade Alfiero Boffa druvor. Fullt fokus på Barberadruvan, den näst mest odlade druvan i Italien.

Familjen Boffa har odlat vin i generationer, ända sedan början av 1800-talet. Alfieros pappa, Nello Boffa planterade egendomens cirka 15 olika vingårdar under 30- och 40-talen. Det var dock inte förrän 1961 som de började buteljera viner under egen etikett. Alfiero vårdade vingårdarna ömt och var tidigt ute – om inte först – med vingårdsbetecknade viner från Asti på Barbera. När Alfiero tog över egendomen stod inte Barberadruvan högt i kurs utan ansågs mest vara en enkel druva för husviner och hamnade ofta i skuggan av Nebbiolo som användes i de mer berömda vinerna från Barolo och Barbaresco. Med hårt och tålmodigt arbete lyckades Alfiero föra fram Barberadruvan i ljuset. Idag levererar egendomen subtila och karaktärsfulla viner med elegans och skärpa, viner som gärna tål att lagras.

Den gemensamma nämnaren i alla Boffas viner är Barberadruvan, men de olika vingårdarna och dess olika lägen ger dem alla en egen och tydlig personlighet. Vinerna lagras på franska, gamla ekfat under 1-2 år, beroende på läge. Det är inte eken som ska karaktärisera vinerna utan de olika druvornas exakta ursprung, vinets ”terroir”. Boffa gör vin från följande vingårdslägen: Cua Longa, More, Muntrivè och La Riva. Dessutom gör han två cuvéer som han låter lagra på olika typ av fat, Collina della Vedova och Velo di Maya. Som en hyllning till sin far gör han vinet Testimonium, enligt faderns traditionella recept.

Dessvärre gick Sverigevännen Alfiero bort under sensommaren 2020 men han lämnar efter sig många härliga minnen och ett arv i form av filosofi och värme som vi alltid kommer att bära med oss. Lyckligtvis köptes egendomen då av Riccardo Terzano från samma by och god vän till Alfiero. Riccardo har bestämt sig för att driva vidare företaget i samma anda och göra viner med samma metoder och målsättningar som Alfiero gjorde.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Alfiero Boffa

Vinmakare:

Rossano Boffa

Grundades:

1961

Land:

Italien

Region:

Piemonte

Yta:

25 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ