2022-12-01

Savoie – det nya Jura

I hjärtat av Savoie, vid foten av de franska alperna och mitt emellan Chambéry och Albertville, har Fabien Trosset och hans sambo Chloé sina vingårdar. Framför allt odlar de den lokala druvsorten Mondeuse, Savoie’s signaturdruva. Vinet som från och med 1 december kommer berika Systembolagets fasta sortiment heter Avalanche. Namnet, som betyder lavin, refererar till en kraftig stenlavin på 1900-talet i området kring vingårdarna, som gjorde avtryck i berget som fortfarande syns idag. Minnet av lavinen lever kvar än idag och många åker till Trosset’s vineri för att köpa just det här vinet som är så starkt förknippat med händelsen.

“Mondeuse är en relativt ovanlig druva och Savoie är inte heller så känt bland de svenska vinkonsumenterna. Det är därför extra roligt att det nu går att hitta det här vinet på Systembolagets hyllor,” säger Elizabeth Pezon som är producentansvarig på Vinhandeln. “Trosset anses dessutom vara en av Savoie’s bästa producenter. Vi hoppas såklart på ett lavinartat mottagande!”

Det här är ett härligt piggt vin med virvlande smaker av hallon, syrliga körsbär, björnbär, röda vinbär och mörka plommon. Kryddigt och smakrikt, men samtidigt med en fin och elegant fräschör. Till charkbrickan blir det perfekt. Fabien själv tipsar om både raclette och fondue. Vinet finns från och med 1 december i 117 Systembolagsbutiker, på hyllan, men går också att beställa.

Trosset Arbin Mondeuse Avalanche 2020 – nr 2240 – pris 179 kr

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ