Biodynamiker med passion för druvsorter från Mallorca

Vins Toni Gelabert

Toni Gelabert har sin lilla familjeägda Bodega på den östra delen av Mallorca. Han är helt självlärd och de 5,5 hektaren arbetas helt biodynamiskt sedan snart 20 år.

Cami dels Horts de Llodrá km 1,3, 07500 Manacor, Mallorca

www.vinstonigelabert.com/

Toni Gelaberts vingårdar ligger i ursprungbeteckningen Pla i Llevant och de har varit ekologiskt brukade alltsedan starten 1982. Toni är en självlärd vinmakare vars ledstjärna är att återskapa en verkligt kvalitativ och ursprungstypisk vinproduktion. Mallorca har en lång tradition av druvodling men som på så många andra platser i Europa ödelades stora delar av vingårdarna av Phylloxerans framfart under andra häften av 1800 talet.

Idag finns en rad nyplanteringar på ön där det mesta dock är ämnat att producera vin till turisterna. Tonis lilla produktion, i volym räknat, har dock visat att man kan producera viner med verkligt djup och geografisk typicitet och han är idag en eftertraktad producent bland Mallorcas topprestauranger. Produktionen kommer inte att växa då Toni vill fortsätta att på egen hand kunna sköta i princip alla delar av vinproduktionen. Sedan början av 2000-talet arbetar Toni biodynamiskt och han tycker att det har givit vinerna en ytterligare dimension av liv och djup.

Produktionen består nästan av lika mycket vitt som rött vin men den vita delen växer något. Vanliga år når den upp till cirka 25 000 buteljer och av dessa säljs 80 % på Mallorca.

SPANIEN

Nästan en miljon hektar – störst areal planterade vingårdar i världen

Spaniens med kända vin, Rioja, hade sin storhetsperiod för runt 30 år sedan. Idag pratas det om ”nya nya” Spanien med en större mångfald av viner, stilar och druvsorter. Landet har ett tydligt fokus på urspungstypicitet, ofta från kustnära klimat eller hög höjd, i en svalare stil med fräschör och elegans. Andelen ekologiska odlingar har också ökat starkt och Spanien är idag verkligen ett vinland att hålla ögonen på!

Fakta

Producent:

Vins Toni Gelabert

Vinmakare:

Toni Gelabert

Grundades:

1982

Land:

Spanien

Region:

Mallorca

Yta:

5,5 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ