Pionjärer i Kalifornien

Mount Eden Vineyards

En av USAs klassiska vinegendomar som grundades 1945 och som sedan 1981 ägs och drivs av Ellie och Jeffrey Patterson. Historien om denna egendom är lika fascinerande som komplex. Den korta versionen är att de helt enkelt var först med eleganta viner gjorda på Pinot Noir, Chardonnay och Cabernet Sauvignon från sin region.

22020 Mount Eden Road, 95070-9729 Saratoga, Kalifornien

www.mounteden.com/

På en bergstopp i Santa Cruz Mountains hittar man Mount Eden Vineyards. Det är relativt otillgängligt och det är en liten, smal grusväg som slingrar sig upp för berget. Väl uppe på berget möts man av en imponerande utsikt där man kan ana San Francisco och Oakland i norr men rakt österut sprider det man brukar kalla för Silicon Valley ut sig med San José som centralpunkt. Här finns Mount Eden och det är här Ellie och Jeffrey både bor och verkar.

Welcome

Domaine Eden är en egendom man förvärvade 2007 som även den ligger i Saratoga Foothills – Santa Cruz Mountains och viner från denna egendom etiketteras under just detta namn, Domaine Eden. Vinerna vinifieras dock på Mount Edens vineri och stilmässigt liknar de varandra. Egendomen ligger strax söder om Mount Eden bakom nästa bergstopp.

Allt under dessa två etiketter är baserat enbart på egenodlad frukt. Man gör även ytterligare en Chardonnay som kommer från Edna Valley längre söderut. Detta vin görs på frukt från en kontrakterad odlare i Wolff Vineyard.

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Mount Eden Vineyards

Vinmakare:

Jeffrey Patterson

Grundades:

1945

Land:

USA

Region:

Santa Cruz Mountains

Yta:

20 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ