En av de mest ansedda producenterna i Bandol

Domaine Tempier

Domaine Tempier tillhör en av de mest erkända och eftertraktade producenterna i hela Frankrikes vinvärld och är tveklöst den ledande kvalitetsegendomen i Bandol. Lucie Tempier och Lucien Peyraud har tillsammans utvecklat och byggt upp egendomen till den storhet den är idag. Lucien var en av pionjärerna för området Bandol och för att sätta området på den franska vinkartan. Hans målmedvetenhet gjorde att viner med Mourvèdre-druvan till slut fick en ansedd status och när möjlighet ges att smaka på dessa strålande viner är det lätt att förstå varför. Lucien Peyraud är och förblir ett av de mest betydelsefulla namnen i Bandol.

1082, Chemin des Fanges 83330 Le Plan du Castellet

www.domainetempier.com/

Ursprunget Bandol har en historia som går långt tillbaka i tiden. Det sägs att den första vingården i Bandol planterades redan 500 år f.Kr. Ett par sekel senare, började Romarna skeppa vin från området.

Domaine Tempier har sina ägor i hjärtat av Bandol och grundades redan 1834. Phylloxerans förödelse var stor men runt 1880 började Léonie Tempier ympa och plantera om vingårdarna. Hon byggde även upp vinkällaren med såväl stora ekliggare som cementhållare. Den ekonomiska kraschen 1929 tvingade dem dock att plantera om en del vingårdar med fruktträd. Den nutida historien börjar med giftermålet mellan Lucie Tempier och Lucien Peyraud år 1936. De fick egendomen i bröllopsgåva av Lucies far. Under den här tiden studerade Lucien Peyraud i Aix-en-Provence för att bli vinmakare och vinodlare. Han arbetade ett par år i området för att slutligen bosätta sig med Lucie på Domaine Tempier år 1940. Krigsåren var svåra och de hade varken el eller vatten på egendomen. Lucien cyklade den långa vägen in till Toulon för att vara med i uppstarten av ”Assocation to Promote the Bandol Label of Origin” och 1945 valdes han till ordförande. Den 11 november 1941 fick Bandol statusen Appellation d´Origine Contrôlée.

Den 27 oktober 1943 buteljerades Domaine Tempiers rosé för första gången, 1951 buteljerades de första röda vinerna. Etiketten, som idag är i princip oförändrad, ritades av Lucies far, Alphonse Tempier. Luciens stora ambition var att sätta Bandol på vinkartan och skaffa ett lika stort erkännande i världen som Hermitage, Côte-Rôtie och Châteauneuf-du-Pape, och detta med druvsorten Mourvèdre. Att påstå att Lucien är en av Bandols absolut viktigaste frontfigurer och pionjärer är ingen överdrift. Han vigde hela sin passion och sitt yrkesverksamma liv åt att göra Bandol, och i synnerhet Domaine Tempier, till vad det är idag. Lucie Tempier arbetade sida vid sida med sin man  och åkte land och rike runt för att sälja vinerna. Hon var aktiv i flera föreningar rörande vin och gastronomi och blev på många sätt ansiktet utåt för Provence i allmänhet och Bandol i synnerhet. De fick sju barn, där två av sönerna – Jean-Marie och Francois – aktivt började arbeta på egendomen på 1960-talet. Sönerna tog då beslutet att vinifiera vingårdslägen Migoua och Tourtine separat, och senare även Cabassaou. På 2000-talet drog sig sönerna tillbaka och sällade sig de andra syskonen i styrelsen. Sedan flera år tillbaka står Daniel Ravier bakom rodret, men familjen Tempier är i allra högsta grad fortfarande närvarande.

Domaine Tempier arbetar aktivt i vingårdarna året om, där den största delen av arbetet görs för hand. Arbetet följer biodynamiska principer, lika mycket i vingårdarna som i vineriet. De arbetar ekologiskt men är ännu inte certifierade. Domaine Tempier har en fantastisk historia och är onekligen resultatet av två eldsjälars brinnande passion och hårda arbete.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Domaine Tempier

Vinmakare:

Daniel Ravier

Grundades:

1936

Land:

Frankrike

Region:

Provence - Bandol

Yta:

60 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ