Pinot Noir-pinojären

Calera Wine Company

Josh Jensen drömde om att odla Pinot Noir i Kalifornien och letade länge efter den perfekta platsen. Han hittade den till slut, som tur var!

11300 Cienega Road Hollister, Kalifornien

www.calerawine.com/

Denna firma grundades 1975 av Josh Jensen. Efter att ha arbetat två säsonger i Bourgogne hos Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac bestämde sig Josh för att åka tillbaka till Kalifornien och leta efter växtplatser med dominerande kalkhaltig jordmån, detta i hopp om att kunna producera viner liknande de viner han hade hjälpt till att framställa i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh lämpliga platser för sina Pinot Noir- och Chardonnay-odlingar på Mount Harlan. Efter ytterligare två år stod ett vineri, byggt i sex våningar för att helt kunna styras av gravitationen, färdigt. Det var det första i Kalifornien. Hans viner är strama med koncentrerad fruktighet och han har lovordats av en enig journalistkår för sina resultat med druvan Pinot Noir. Namnet Calera tog Josh av den stora kalkugn som fanns på plats på Mount Harlan.

2017 sålde Josh Calera till Duckhorn Wine Company som driver ett mindre antal egendomar på olika håll i Kalifornien. Mest kända för sin Duckhorn Cabernet Sauvignon från Napa Valley naturligtvis. Man har dock behållit vinmakaren Mike Waller som gjort vinet tillsammans med Josh sedan 2007. Detta borgar för en konsekvent linje vad gäller stil och kvalitetsambitioner.

 

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Calera Wine Company

Vinmakare:

Mike Waller

Grundades:

1975

Land:

USA

Region:

Central Coast

Yta:

40 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ