En riktig omstart

Azienda Agricola Alberto Ballarin

Familjen Viberti har fått en riktig omstart med nybildade företaget – Alberto Ballarin, där far och son tillsammans utvecklar vinerna med en kombination av familjens traditioner och nya moderna grepp i vingårdarna och i vineriet.

Frazione Annunziata 115, 12064 La Morra CN, Italien

www.albertoballarin.it/

Ett stenkast utanför byn La Morra ligger familjehemmet Cascina Ballarin. Här har familjen Viberti framställt vin sedan tidigt 1900-tal då pappa Luigi och mamma Anna började odla vindruvor och även frukt. Sedan 1998 har bröderna Giorgio och Gianni ansvarat för familjens vingårdar med stolthet för familjens namn och kvalitetsarbete.

Nu har bröderna beslutat att dela på företaget och driva det vidare på varsitt håll med sina respektive barn. Den nya generationen kommer in med idéer och drivkraft medan det kvalitetsarbete som generationerna innan lagt grunden till fortfarande lever kvar. Giorgio och hans son Alberto har nu startat företaget Alberto Ballarin och driver det med samma fokus på kvalitet och hållbarhet som familjen alltid fokuserat på. Alberto har deltagit i vinmakningen för Cascina Ballarin under flera år och har dessutom framställt viner under egen etikett. Han har verkligen växt in i rollen som vinmakare.

Alberto Ballarin har fem hektar vingårdar fördelade i La Morra, Novello och Monforte d’Alba. Jordmånen i vingårdarna domineras i huvudsak av en hårt packad märgel (kalkrik blandning av sten, grus och lera) med den skillnaden att La Morra har en högre andel blå märgel vilket innebär en högre halt av marin fossil. De odlar i huvudsak Nebbiolo, Barbera och Dolcetto men även en liten del Nascetta och Chardonnay. Genomgående är stockarna gamla, de äldsta är cirka 75 år. Vikten av arbetet i vingården kan inte nog understrykas. Alberto Ballarin har även en hållbarhetscertifiering.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Azienda Agricola Alberto Ballarin

Vinmakare:

Alberto Viberti

Grundades:

2021

Land:

Italien

Region:

Piemonte

Yta:

5 ha

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ