Familjeföretag i fem generationer

Weingut Schmelz

Hela familjen Schmelz är involverad i vinproduktionen, precis så som man vill ha det. De små vingårdarna ligger utspridda över flera kilometer längs Donau.

Familjeföretaget Schmelz har odlat vin i Joching i fem generationer och drivs idag av sönerna Thomas och Florian men föräldrarna Johann och Monika Schmelz finns fortfarande med i företaget. Även Thomas fru Bianca vars familj har vingårdar i byn Wösendorf som man arrenderar är högst involverad i famlijeföretaget. Totalt förfogar familjen Schmelz över 12 hektar vingårdar varav nio är deras egna och tre är långtidshyrda.

Som brukligt i Wachau är vingårdarna relativt små och utspridda över flera kilometer, totalt sex för familjen Schmelz. Jordmånsvariationerna är stora och man har både branta terrasserade odlingar och flackare vingårdar som sträcker sig utmed floden Donau. Detta ger fantastiska möjligheter att visa upp Wachaus enorma potential både när det gäller viner baserade på Riesling och Grüner Veltliner.

Genomsnittsavkastningen ligger under femtio hektoliter per hektar och all skörd sker manuellt. Vinifikationerna kombinerar det moderna med det traditionella. Pressningen av druvorna sker i en pneumatisk press, jäsningen och lagring sker endast på rostfria tankar. Familjen Schmelz viner visar upp stor generös fruktighet kombinerat med djup och elegans. Wachaus mineralitet skapar vinernas ryggrad och längd. Kombinationen av att produktionen är mycket liten och att Johann Schmelz blev utsedd till årets vinmakare i Österrike år 2005 av tidningen Falstaff, gör att tillgången på vinerna naturligtvis är begränsad.

ÖSTERRIKE

Landet där antal druvodlare per capita är högst i världen

Vinframställning i Österrike är en gammal och stolt tradition. Produktionen är än i dag uppdelad i små enheter. De flesta nuvarande vingårdarna var ursprungligen blandade lantbruk med grönsaker, säd eller boskap. Drygt hälften är mindre än fem hektar. Vin från Österrike är inte en massprodukt, varje flaska bär den enskilda vingårdens prägel. Vindistrikten ligger vid foten av alperna i öster, med optimala klimat– och jordmånsförhållanden.

Fakta

Producent:

Weingut Schmelz

Vinmakare:

Thomas Schmelz

Grundades:

1979

Land:

Österrike

Region:

Wachau

Yta:

12 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ