Weingut Neumayer
Ludwig och Karl Neumayer lyckades på bara några år sätta vinområdet Traisental i Österrike på den internationella vinkartan. Det är mest Riesling och Grüner Veltliner i vingårdarna där jordmånen domineras av kalksten. Passande att toppvinerna kallas “Wein vom stein”, dvs vin från sten.
När Ludwig Neumayer bestämde sig för att fortsätta sina föräldrars bondgård som enbart vingård i början på 1980-talet fanns inte vinodlingsregionen Traisental. Tillsammans med sin bror Karl började arbetet med att sätta området på vinkartan. Det dröjde inte länge förrän den blygsamma Traisental fanns i recensioner från Robert Parker, Decanter och andra välkända publikationer tack vare Ludwig och Karl Neumayer. Idag förvaltar bröderna över 10,5 hektar vingårdar. Det mesta är Grüner Veltliner och Riesling samt en del Weissburgunder och Sauvignon Blanc. Brödernas viner kännetecknar områdets specifika jordmån som består av dominerande kalksten. Ludwig och Karl har även valt att kalla deras toppviner från Grüner Veltliner och Riesling, Wein vom stein, enkelt översatt till vin från sten.
De terrasserade vingårdarna har alltid odlats ekologiskt men utan några officiella certifikat. Alla viner vinifieras på samma sätt, Ludwig som är vinmakare använder bara rostfritt stål, spontanjäsning och en lång tid på jästfällningen. Därefter får de specifika vingårdslägena tala genom flaskan.
ÖSTERRIKE
Landet där antal druvodlare per capita är högst i världen
Vinframställning i Österrike är en gammal och stolt tradition. Produktionen är än i dag uppdelad i små enheter. De flesta nuvarande vingårdarna var ursprungligen blandade lantbruk med grönsaker, säd eller boskap. Drygt hälften är mindre än fem hektar. Vin från Österrike är inte en massprodukt, varje flaska bär den enskilda vingårdens prägel. Vindistrikten ligger vid foten av alperna i öster, med optimala klimat– och jordmånsförhållanden.Fakta
Weingut Neumayer
Ludwig Neumayer
1982
Österrike
Traisental