På den sagolika ön Lipari

Tenuta di Castellaro

En morgonpromenad 2005, i det hisnande vackra landskapet runt Piano Castellaro på den lilla vulkaniska ön Lipari, avgjorde saken. Paret från Bergamo, Massimo Lentsch och Stefania Frattolillo såg tydligt potentialen i det karga vulkaniska landskapet och bestämde sig för att satsa på sin dröm. Där och då började Tenuta di Castellaro förverkligas.

 

>> Viner från öarna – Sofia Ander, DinVinguide.se

>> Exploring The Heroic Vineyards Of The Aeolian Islands

 

 

 

Via Caolino s.n.c. 98055 Lipari (ME)

www.tenutadicastellaro.it/en/

Pressmaterial

Tenuta di Castellaro är det enda kommersiellt verksamma vineriet på ön Lipari, nordost om Sicilien. Det är dock inte det enda som gör dem unika i sitt slag. Det är kombinationen av ett minutiöst hantverk, det kuperade landskapet, närheten till havet och inte minst den mineralrika vulkaniska jordmånen som ger viner med säreget uttryck. Vingårdarna blickar ut över öarna Alicudi, Filicudi och Salina. Tillsammans med Lipari utgör dessa öar den sicilianska skärgården.

Tenuta di Castellaro består av 16 hektar vingårdar. Majoriteten av dessa ligger i Piano di Castellaro, på en höjd om 350 meter över havet med nordvästlig exponering. Här ligger också vineriet. De använder sig av uppbindningssystemet “Albarello”, där varje vinranka växer var för sig som ett litet träd. Jordmånen är vulkanisk och mycket mineralrik.

Här odlas följande druvsorter: Malvasia delle Lipari, Corinto Nero, Carricante, Nero d’Avola, Nerello Mascalese och Moscato Bianco. Hänsyn till naturen och omgivningen är ledande i hantverket, och allt odlas ekologiskt. I den utsträckning det är möjligt görs allt för hand. Filosofin grundar sig i att tillverka “naturliga” viner, som tydligt uttrycker sitt ursprung och med respekt för den lokala traditionen.

>> Winetable skriver om Tenuta di Castellaro

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Tenuta di Castellaro

Vinmakare:

Emiliano Falsini

Grundades:

2005

Land:

Italien

Region:

Sicilien - Lipari

Yta:

16 hektar

Följ oss på Instagram @tenutadicastellaro

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ