En vin(nande) historia

Philip Togni Vineyard

Högt uppe på Spring Mountain ligger Philip Tognis vingård som tillhör de moderna klassikerna i Napa Valley. De gör viner med djup, elegans och finessrikedom.

3780 Spring Mountain Road, Saint Helena, Napa, Kalifornien, USA

www.philiptognivineyard.com

Pressmaterial

Det finns få vinmakare med en sådan historia som Philip Togni. Långt innan han startade upp sitt eget vineri skapade han några av de mest ikoniska vinerna i Kalifornien. Efter ett år på Mayacamas (1959) blev han vinmakare för Chalone. Han arbetade på Inglenook i ett år, var vinmakare på Chappellet där han producerade den hyllade 1969 Cabernet Sauvignon som fortfarande anses vara ett av de största vinerna som någonsin producerats i Kalifornien. På slutet av 1970-talet arbetade han på Cuvaison.

1981 arbetade Philip fortfarande hos Cuvaison samtidigt som han tillsammans med sin fru Birgitta planterade de första vinstockarna på strax över 600 meters höjd nära toppen av Spring Mountain i Napa Valley. De första vinerna var Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc. Idag ligger fokus på Margaux-blends av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot, som alla odlas på den ca 4,5 hektar stora (lilla) egendomen. De rankor som planterades 1981 var sårbara för phylloxera och vingården planterades därför om i början av nittiotalet.

Philip och Birgittas dotter Lisa har sedan 2007 tagit över ansvaret i vineriet även om Philip fortfarande är mycket involverad. Lisa, med en bakgrund i vinhandeln, har bland annat skördat på Château Léoville-Barton och även arbetat under ett par skördar i Australien. Planen är att följa i sin fars fotspår och en dag ta över rodret.

Allt arbete i vingården sker fortfarande av Philip och Lisa samt ett litet vingårdsteam på 6 personer. Hela egendomen kan skördas på bara fyra dagar vilket gör att de kan producera sina fantastiska viner även när det är en svår och krävande årgång. Hela vineriet drivs till 100% av solpaneler som sitter på vineriets tak. De odlar ekologiskt och har bland annat korn och lokala blommor planterade mellan raderna för att gynna den biologiska mångfalden.

Från vingården produceras tre viner: flaggskeppet Philip Togni Vineyard Cabernet Sauvignon, Tanbark Hill Cabernet Sauvignon och ett dessertvin Ca ‘Togni. De båda Cabernet Sauvignon är tillverkade med olika fatselekteringar och hanteras på exakt samma sätt. All frukt mognadslagras i 20 månader i 40% fransk ny ek, därefter görs urvalet av vilka fat som ska blandas med vilka. “Estate Bottled” är en viktig definition för Philip Togni och betyder att alla druvor odlas på den egna marken och vinerna både tillverkas och buteljeras på plats.

 

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Philip Togni Vineyard

Vinmakare:

Philip & Lisa Togni

Grundades:

1981

Land:

USA

Region:

Napa Valley

Yta:

ca 5 hektar odlad mark

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ