Visionären med ägor på Lipari och Etna

Massimo Lentsch

Massimo Lentsch är ursprungligen från Bergamo i norra Italien, men fann kärleken till den sicilianska övärlden då han semestrade i området 2005. Han köpte då en egendom, Tenuta di Castellaro, på ön Lipari i den aeoliska skärgården. 2018 var det dags att förverkliga ännu en dröm – att göra vin på Etna.

Massimo Lentsch, ägare, ger namn åt den nyförvärvade egendomen på Etna som mäter drygt 10 hektar. Han köpte egendomen 2018 och har sedan dess aktivt arbetat med att både förvalta och förnya den, allt för att vinerna ska belysa sitt ursprung på bästa möjliga sätt. Vineriet ligger i Randazzo, men vingårdarna är belägna i såväl kommunen Randazzo som kommunen Castiglione di Sicilia.

Massimo Lentsch

Vulkanen Etna är den högsta och också mest aktiva vulkanen i Europa. Lokalt kallas den för “Idda” som fritt översatt betyder “den stora modern”. Samspelet mellan lavan från Etna och vattnet från floden Alcantara som flyter genom egendomen, skapar ett säreget mikroklimat i vingårdarna. Det är ödsligt och kargt på toppen och grönt och livfullt vid foten av Etna. Vingårdarna är belägna på 700 meters höjd.

Jordmånen är av naturliga skäl vulkanisk vilket ger en rökig mineralitet till dessa vulkaniska viner. Här använder man sig av traditionell uppbindning i vingårdarna, så kallad albarello vilket ger druvrankorna maximal solexponering.  Allt arbete i vingårdarna görs för hand. Vinerna är ekologiska men inte certifierade. Idag tillverkas endast fyra viner – två röda “San Teodoro” och “Vigna Cosentino”, ett rosévin, “Oma” och ett vitt, “Carricante”. Vinodlingarna med Carricante  är nyligen planterade och uppgår till 4 hektar.

“The decision to create vineyards and a winery on Etna has arrived at a particular moment in my life, in which much has altered at a personal level: a sort of milestone that marks an important change. Producing high-quality wines in a very fashionable but also extremely competitive region represents a major challenge for me, and one that I intend to win.”
Massimo Lentsch

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Massimo Lentsch

Vinmakare:

Emiliano Falsino

Grundades:

2018

Land:

Italien

Region:

Sicilien - Etna

Yta:

10,4

Följ oss på Instagram @massimolentsch

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ