Lieu Dit Winery
Efter otaliga delade flaskor och många resor till Frankrike, grundade Eric Railsback och Justin Willett egendomen Lieu Dit. Här har man fullt fokus på de inhemska druvorna i Loiredalen, som nu odlas i Santa Barbara County.
Lieu Dit är ett partnerskap mellan de långvariga vännerna Eric Railsback och Justin Willett. De båda träffades i Santa Barbara då Eric avslutade college och Justin precis hade börjat sin karriär som vinmakare. De figurerade i Kaliforniens pulserande vin- och matscen och tillhörde en liten grupp av unga vinmakare och krögare i Santa Barbara som förenades av ett gemensamt intresse för vin.
Utifrån en gemensam passion för de inhemska druvorna i Loire samt Santa Barbaras terroir, bestämde sig Justin och Eric för att starta Lieu Dit 2011. De ansåg att jordmånen och mikroklimatet från deras hemort var särskilt lämpade för druvorna från den franska regionen. Lieu Dit fokuserar därför på Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne, Chenin Blanc, Cabernet Franc och Rosé av Pinot Noir. För varje vin är strävan efter renhet, elegans och balans helt avgörande.
Justin Willett är född och uppvuxen i Santa Barbara, Kalifornien. Efter att ha tagit sin B.A (Bachelor of Arts Degree) från UCSB började han i vinbranschen och arbetade som assistent på Arcadian Winery. 2005 startade han Tyler Winery för att fokusera på Chardonnay och Pinot Noir. Förutom ägare och vinmakare av Tyler Winery, är Justin nu också rådgivande vinmakare för en spännande nyplantering av Pinot Noir och Chardonnay i Santa Rita Hills som kallas Wenzlau Vineyard.
Eric Railsbacks karriär inom vinindustrin började i Santa Barbara för nästan ett decennium sedan. Efter att ha varit på Wine Cask och the Hungry Cat, fortsatte han lära sig om olika regioner och producenter på Osteria Mozza och var senare ansvarig för vinprogrammet på Gordon Ramsey i Los Angeles. Eric har en stark koppling till franska viner och pratar även flytande franska. Han har gjort skördar över hela Europa och tog med sig sin erfarenhet till Michael Minas RN74 – en Bourgogne-inspirerad restaurang i San Francisco. Där ledde han ett team av sommelierer i över tre år, innan han återvände till Santa Barbara med invigningen av den egna baren, Les Marchands Wine Bar & Merchant, som han drev fram till 2014.
USA
Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien
Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.Fakta
Lieu Dit Winery
Justin Tyler Willet
2011
USA
Santa Barbara County