Det mest klassiska producenten från Barolo

Giacomo Conterno

Tre generationer av familjen Conterno – Giacomo, Giovanni och Roberto – med stor kärlek till vinet, dess historia och traditioner. Giacomo Conterno betraktas ofta som grundaren av det som idag kallas för klassisk, traditionell Barolo.

Azienda Vitinicola Conterno Giacomo, 12065 Montforte d'Alba

www.conterno.com/

Historien om Azienda Vitinicola “Conterno Giacomo” har sin början strax efter år 1900. Giacomo var inte den första i familjen som buteljerade vin men den första som satte en etikett med sitt namn på flaskorna. Giacomo drev en vinbar och på den tiden köpte och såldes Barolovin mestadels på fat. Buteljering för vidareförsäljning var relativt ovanligt. På femtiotalet fick Giacomo sällskap i företaget av sonen Giovanni.

Giovanni insåg att om man långsiktigt skulle kunna garantera kvaliteten på vinerna, behövde man äga egen mark. 1974 köpte Giacomo en 14 hektar stor vingård i Serralunga d’Alba vid namn Cascina Francia.  Det är en syd-västligt orienterad vingård varav nio hektar är planterade med Nebbiolo och fem med Barbera. 1988 började nuvarande ägare och vinmakare Roberto arbeta heltid i firman . Han har fortsatt traditionen med att vinifiera och buteljera eleganta och traditionella Baroloviner, som lagrats länge på stora ekliggare.

2008 köpte Roberto en tre hektar stor vingård “Cerretta”, även den i Serralunga d’Alba. Den är mer västligt exponerad men är även den planterad med både Nebbiolo och Barbera. Vinerna gjorda på Nebbiolodruvan släpptes först som Langhe Nebbiolo men från och med årgång 2010 har vinet fått namnet Barolo “Ceretta”. 2015 adderades ytterligare en vingård om knappt sex hektar vid namn Arione som gränsar till Francia och som ligger mestadels sydligt exponerat.

Produktionen är ytterst liten hos Giacomo Conterno och på de 14 hektar som bildar Cascina Francia görs i snitt knappt 50 000 flaskor vin per år vilket motsvarar en avkastning på under 27 hektoliter per hektar. Giacomo Conternos viner får stå som modell för det traditionella Barolo med lång lagring på stora ekliggare. Samtidigt har de en elegans, komplexitet och kristallklar fruktighet som är unik i ursprunget.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Giacomo Conterno

Vinmakare:

Roberto Conterno

Grundades:

1908

Land:

Italien

Region:

Piemonte

Yta:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ