Kultproducent som går under radarn

Domaine de Montcalmès

Familjeegendom i sydöstra delen av det ‘cru’-klassade området Terrasses du Larzac i Languedoc. Den unika Larzac-platån ger stora variationer i både jordmån och klimat. I denna del av appellation särskiljer den sig då man finner både kalk och runda stenar liknande dem man kan finna i Châteauneuf-du-Pape. Frédéric Pourtalié producerar viner med stor personlighet, djup, fräschör och elegans.

Chemin du Cimetière, 34150 Puéchabon, France

domainedemontcalmes.fr/

Egendomen omfattar cirka tjugotvå hektar vingårdar och är baserade i byn Puechabon, men har även vingårdar i den närliggande byn Aniane. Fram till 1998 sålde familjen alla sina druvor till det lokala kooperativet, men när Frédéric och hans syster Muriel tog över rodret på Domaine de Montcalmès började de för första gången att producerade vin under egen etikett med druvor från sina egna vingårdar.

Frédéric hade lång erfarenhet efter att ha arbetat hos flera kända producenter såsom Alain Graillot (Crozes Hermitage), familjen Alary på L’Oratoire St. Martin och hans egen granne Laurent Vaillé på La Grange des Pères.

De egna vingårdarna har varierande jordmånstyper, med allt från lera och kalksten till att de små runda stenarna som även kallat galets roulés och som man ofta hittar i Châteauneuf-du-Pape. Tack vare sitt spännande läge precis mittemellan Centralmassivet och Medelhavet, strömmar sval luft ständigt genom hela Larzac. Detta skapar ett svalt inlandsklimat med stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Jordmånen och klimatet bidrar till att vinerna från Montcalmès har en fantastisk balans, komplexitet, fräschör och koncentration.

På Domaine de Montcalmès arbetar man både ekologiskt och biodynamiskt och endast med tre lokala druvsorter på den röda sidan – Syrah, Grenache och Mourvèdre. Samtliga stockar växer antingen som gobelet/bushvines eller uppbundna gobelet/bushvines och är mellan 30 till 80 år gamla. Allt jobb sker för hand med extremt låga skördeuttag om ca 20-25 hl per hektar för att säkerställa en hög kvalitet på alla egendomens viner.

Domaine de Montcalmès vinresa började med att man sålde sin frukt i bulk. Idag hittar man deras fantastiska viner på trestjärniga Michelin-restauranger över hela Frankrike och de är hett eftertraktade runt om i världen.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Domaine Montcalmès

Vinmakare:

Frédéric Pourtalié

Grundades:

1999

Land:

Frankrike

Region:

Languedoc -Terrasses du Larzac

Yta:

22 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ