En okänd superstjärna från Bourgogne

Domaine Francois Lumpp

Trots att Francois Lumpp fått toppratings och blivit haussad av världens vinjournalister vet nästan ingen vem han är. Väldigt få håller ögonen på de mindre kända appellationerna Bourgogne. Vi vågar påstå att han hade varit en superstjärna om egendomen legat i Côte d’Or.

36 Avenue de Mortières, 71640 Givry, Frankrike

francoislumpp.com/fr/accueil/

Francois Lumpp ärvde tillsammans med sin bror familjens egendom i Givry under slutet av 70-talet. 1991 startade han, tillsammans med sin fru Isabelle, sin egen domaine. De började om helt och hållet och planterade nya vingårdar i några av Givrys bästa Premier Cru lägen, med bästa möjliga plantmaterial (sélections massales från Clos du Tart) och med hög densitet. Att plantera och odla alla vingårdar från första början är något som blir mer och mer ovanligt i Bourgogne, men det gör att Francois känner sina vingårdar och rankor utan och innan. Med ett minutiöst arbete på egendomen lyckas man skapa rena och klara viner med fin energi och tydligt ursprung. Sedan 2014 är dottern Anne-Cécile och hennes kompanjon Nicolas involverade i företaget. Ett familjeföretag där andra generationen nu är på väg framåt.

Precis som i Côte d’Or ligger de bästa vingårdslägena i Givry i mitten av sluttningarna. Det är också här man hittar hjärtat av Francois Lumpps vingårdar. Vinerna har en härlig kombination mellan transparens och terroiruttryck samtidigt som de har stor koncentration och intensitet.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Domaine Francois Lumpp

Vinmakare:

Anne-Cécile Lumpp

Grundades:

1991

Land:

Frankrike

Region:

Bourgogne

Yta:

10,5 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ