Roberto Conternos svar på Alto Piemonte

Conterno – Gattinara

2018 köpte Roberto Conterno den historiska egendomen Cantine Nervi. Företaget grundades redan 1906 och är det äldsta verksamma vineriet i appellationen. Roberto Conterno har varit inofficiell konsult för Nervi sedan 2012 men från och med köpet och årgång 2018 ingår vinerna fullt ut i Conterno-familjen. Bland annat har Roberto investerat i ny modern utrustning, förfinat arbetet i vingården och byggt ett helt nytt vineri som stod klart redan 2019.

Corso Vercelli, 117, 13045 Gattinara VC, Italien

Pressmaterial

Egendomen är Gattinaras äldsta verksamma vineri, grundat redan 1906 av Luigi Nervi. 1910 gifte sig Luigi med Margherita Ferretti som ägde vingårdar i Valferana. Parets son Italo tog över ansvaret 1950 och blev en av de drivande krafterna bakom DOC-klassificeringen av Gattinara år 1967. Nervi var därmed en av de första med DOC-klassificering och var även en av de första i Piemonte med att vingårdsbeteckna sina viner.

Efter Italos bortgång 1975 hade egendomen olika ägare, fram till 2011 då den norska familjen Astrup tog över. De var fast beslutna att återställa Nervis forna glans och tog in Roberto Conterno som konsult. Roberto köpte egendomen 2018 och har investerat i ett helt nytt vineri och den främsta utrustningen.

Vingårdsviner

Conterno har 27 hektar vingårdar fördelat på olika lägen. Två av dessa vingårdslägen buteljeras endast när årgången anses vara av exceptionell kvalitet, då som enskilda vingårdsviner. Vingården Valferana består av 8 hektar på 300 meters höjd, som vetter mot väst och vingården Molsino är 13 hektar på 400 meters höjd, som vetter mot syd.

Vinerna från Valferana tenderar att bli friskare genom det lite svalare läget och en distinkt mineralitet som kan kopplas till den järnrika jordmånen. Valferana står i princip för “järndalen” (Fer = järn). I Molsino växer vinrankorna i form av en amfiteater och det soliga och varma läget ger lite mer kraftfulla viner. Conternos vinstockar är i snitt 40 år gamla, de äldsta är 55-60 år.

I Conternos generiska Gattinara DOCG utgörs basen av druvor från samtliga vingårdslägen, vilket även inkluderar de exklusiva lägena Valferana och Molsino.

Gattinara består av 140 hektar vingårdar som växer i skydd av Europas näst högsta berg Monte Rosa. Berget ger skydd mot hårda vindar och ger ett jämnt mikroklimat. I regel regnar det mer i Gattinara än i andra delar av Piemonte men tack vare god dränering torkar jordarna upp snabbare. Jordmånen består av höga halter av vulkanisk grusjord och lera som lämpar sig bra för Nebbiolo. Vinerna får en utmärkande mineralitet och finess. År 1990 upphöjdes Gattinara till DOCG.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Conterno – Gattinara

Vinmakare:

Roberto Conterno

Grundades:

1906

Land:

Italien

Region:

Piemonte

Yta:

28,5

Webbplats:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ