Carlisle Winery - en vinhistoria som började hemma i köket

Historien om Carlisle är som hämtad ut en roman som skildrar både vinets attraktionskraft på oss människor och den amerikanska drömmen om att allting är möjligt. Allt började i Mike Officers kök i slutet av 80-talet då han jäste ut 20 liter Zinfandelmust. Sen dess har det bara blivit bättre!

Carlisle Winery, Santa Rosa, CA 95402

www.carlislewinery.com/

Resultatet var väl inget att skryta med rent kvalitetsmässigt men tanken på att göra någonting kreativt och skapande fick ordentligt fotfäste hos Mike som var utbildad mjukvaruutvecklare. Under studietiden hade Mike läst allt han kom över rörande vin och även börjat samla på flaskor. Efter fem år arbetandes bakom datorskärmen hade viljan att på något sätt arbeta med vin vuxit sig så stark att han kände sig tvungen att försöka ge vingar åt sin dröm. Med hjälp av vänner och sin fru Kendall Carlisle började han tillverka ett fat Zinfandel per år. Kvaliteten blev bättre för varje år och Mike och Kendall flyttade till Santa Rosa i Sonoma County för att komma närmare vinvärlden.

Mike tillbringade all ledig tid med att cykla runt bland vinrankorna i Sonoma County och utvecklade en kärlek till de gamla, ofta samplanterade vingårdarna med Zinfandel som dominerande druvsort. På 90-talet var inte gamla Zinfandelvingårdar speciellt åtrådda och många var mycket misskötta eller till och med övergivna av sina ägare.

För att lära sig mer och samtidigt genom vinerna kunna uttrycka Sonoma Countys rika mångfald bad Mike att få köpa små mängder druvor av många olika vingårdsägare för att prova sig fram. Han erbjöd sig till och med att ta hand om en övergiven gammal vingård om han fick ta hand om druvorna. I många av vingårdarna som beskrevs som Zinfandelvingårdar fann Mike en uppsjö olika andra druvsorter och nyfikenheten att lära sig vad dessa var har idag gjort Mike till en erkänt duktig Ampelograf.

Som så många andra arbetade Mike och Kendall dubbelt för att kunna ge liv åt sin dröm och 1997 producerade man hela 300 lådor ”garagevin” som Mike kallar det. De deltog framgångsrikt i en rad vintävlingar för amatörproducenter och efterfrågan växte sig allt starkare. 1998 tog Mike och Kendall steget och grundade Carlisle Winery and Vineyards.  1998 kunde man producerade 650 lådor vin.

Mikes kunskap, passion och vinmakarbegåvning har idag gjort Carlisle till en av de mest eftertraktade producenterna gällande Zinfandel och Rhônedruvor i Kalifornien. Många odlare erbjuder Mike att köpa frukt från deras äldsta vingårdar i hopp om att han skall göra ett vingårdsbetecknat vin av den.
Totalt gör Carlisle idag cirka 30 olika viner varav de flesta i liten mängd och det mesta säljs till trogna följare. Den totala produktionen uppgår idag till 7 000 lådor.

Carlisles viner balanserar vingårdarnas naturliga rikedom med fin fräschör och nyansrikedom, vilket kräver mycket arbete i vingården för att få en homogent mogen skörd som samtidigt återger årgången och den unika växtplatsen. Hela vingården skördas samtidigt och alla druvorsorter vinifieras ihop.
Carlisle visar med sina viner precis hur spännande och intressant vi tycker att Kalifornien är idag.

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Carlisle Winery

Vinmakare:

Mike Officer

Grundades:

1998

Land:

USA

Region:

Sonoma

Yta:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ