Svalt och elegant från höga höjder i Spanien

Venta la Vega

En oslipad, och än så länge relativt okänd, diamant som döljer några av Spaniens hetaste namn på den nya spanska vinkartan. De flesta vingårdarna ligger på över 1 000 meters höjd. Den kalkstensdominerade jordmånen bidrar till viner med en stor fräschör.

Ctra. Alpera CM3201 , Km 98,6, 02640 Almansa, Albacete, Spain

www.mgwinesgroup.com/en/bodegas-venta-la-vega/

På ytan ser Venta la Vega ut som många andra producenter i denna delen av Spanien, ett stort vineri med en stor areal av vingårdar runtomkring. Tittar man lite närmare så förstår man att det är en oslipad, och än så länge relativt okänd, diamant. Bakom fasaden döljer sig nämligen några av Spaniens allra hetaste namn på den nya karta som ritats upp av den spanska vinbranschen under de senaste årtiondet. Vinmakare är Laura Ramos, mest känd för att vara en del av vinmakarkollektivet bakom Envínate. En producent som ligger i framkant och får stor uppmärksamhet inom branschen. Raúl Pérez som är konsult för vineriet, är idag ett av det största namnen, inte bara i Spanien, utan även inom vinvärlden globalt. Han har varit en förebild för en hel generation av nya vinmakare och producenter i Spanien och har en stor del i den förändring som skett.

Egendomen består av 850 hektar med ekologiskt odlad mark. En stor del av marken består av oliv- och fruktträd. 225 hektar är planterade vingårdar. Majoriteten av vingårdarna ligger på över 1 000 meters höjd. Det, i kombination med en kalkstensdominerad jordmån, ger viner med stor fräschör samt en ursprungskaraktär och mineralitet som man oftast förknippar med betydligt dyrare viner. Den dominerande druvsorten på egendomen, och i området runt Sierra del Mugrón i DO Almansa, där vingårdarna är belägna, är Garnacha Tintorera.

Venta la Vega är en fantastisk producent som levererar en kvalité långt över vad man kan förvänta sig i prisläget.

SPANIEN

Nästan en miljon hektar – störst areal planterade vingårdar i världen

Spaniens med kända vin, Rioja, hade sin storhetsperiod för runt 30 år sedan. Idag pratas det om ”nya nya” Spanien med en större mångfald av viner, stilar och druvsorter. Landet har ett tydligt fokus på urspungstypicitet, ofta från kustnära klimat eller hög höjd, i en svalare stil med fräschör och elegans. Andelen ekologiska odlingar har också ökat starkt och Spanien är idag verkligen ett vinland att hålla ögonen på!

Fakta

Producent:

Bodegas Venta la Vega

Vinmakare:

Laura Ramos

Grundades:

2017

Land:

Spanien

Region:

Almansa

Yta:

235 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ