Clape - traditionellt och världsklass

1957 är året då historien om Auguste Clape började – i dag en legendarisk egendom i centrum av den lilla byn Cornas. Idag driver Olivier Clape, barnbarn till Auguste, egendomen vidare i traditionell stil.

146, Route National 86

När Auguste Clape 1957 startade sin verksamhet i Cornas var det en vinby i kris. Druvpriserna var lägre än för övriga grödor. Ingen buteljerade sina egna viner med sitt eget namn. Alla druvor såldes vidare till större negociant-verksamheter. Auguste Clape var instrumental i att förändra detta.

Vingårdsarealen uppgår idag till dryga åtta hektar varav lite mer än fem är Cornas. Stilen kan beskrivas som ytterst traditionell med jäsning i öppna kar utan avstjälkning, lång lagring på gamla ekliggare samt buteljering utan filtrering. Glosor som idag känns bekanta från många egendomar, men som varit familjen Clapes metod i årtionden och som ligger till grund för en stor del av deras viners framgångar.

En annan stor del är den skatt som familjen besitter i sina gamla vinstockar planterade på ett flertal av appellationen Cornas bästa lägen. Vinerna är strama och vinifierade för att klara lång lagring på butelj. De kan uppskattas i sin ungdom men sluter sig sedan en period innan de åter visar upp sin personlighet och då med en finess och ett djup som man önskar att var vinentusiast kunde få ta del av någon gång i sitt liv.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

A. Clape S.C.E.A

Vinmakare:

Pierre-Marie och Olivier Clape

Grundades:

1957

Land:

Frankrike

Region:

Rhône

Yta:

8,5 hektar

Webbplats:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ