Atibaia
Atibaia är en familjeägd boutiquevingård som startade 2007 med målet att skapa Libanons bästa vin.
Atibaia är en familjeägd boutiquevingård belägen i bergen i Smar Jbeil med översikt över Batroun. Den minsta vingården i Libanon, gjord med målet att endast producera ett enda rött vin i högst begränsad kvantitet men av absolut högsta kvalitet. Vingården har sitt säte i ett rustikt 1600-tals hus med lummig omgivning, nära slottet Smar Jbeil, ett feodalt fäste byggt under korsfarartiden (1095 – 1291 e.Kr.). Vingårdarna är spridda över hela Batroun-området, på en höjd mellan 400 till 600 meter, över en mosaik av olika terroir. Vinrankorna odlas på ett gammaldags hantverksmässigt sätt, med stor respekt för terroir. De tas kärleksfullt om hand av teamet, som främst består av familjemedlemmar. Varje enskild detalj kontrolleras noggrant. Atibaia består av 6 hektar vingårdar som har tre olika jordtyper: Smar Jbeil (alluvial platå), Mrah el Zayat (terrasserade sluttningar med grus och lera) samt Mrah Chedid and Jran (terrasserad kalkrik lera).
Libanon
Ett av världens äldsta vinproducerande länder
Trots århundraden av social och politisk oro har vintraditionen överlevt. Mellan första och andra världskriget hade Frankrike politiskt mandat över Libanon och de franska influenserna märks i vingårdarna än idag. Den mesta produktionen sker i Bekaadalen där ungefär hälften av alla producenter är belägna. Idag är Libanon hem för många klassiska producenter som gör vin i absolut världsklass.Fakta
Atibaia
2007
Libanon
Batroun
6 ha