2017-04-12

Så blir du portvinsproffs i påsk

Portvin är den ultimata vinmatchningen till påskchokladen. Vintage port är den främsta sortens portvin och produceras endast de år vinet bedöms kunna nå en speciellt hög kvalitet. Portvinet lagras två år på ekfat och buteljeras därefter utan att filtreras. Vinet mognar i sin flaska och därför samlas en del avlagringar s.k. fällning, i flaskan.

Att servera portvin som ett riktigt proffs är varken svårt eller krångligt. En vintage port är alltid trevlig att bjuda på, så här kommer fem enkla knep för att lyckas på bästa sätt:

1. Ställ flaskan upp en stund innan den öppnas, då samlas fällningen på botten.
2. Öppna portvinet försiktigt (korken kan vara porös).
3. Häll över portvinet långsamt på en ren karaff.
4. Sluta häll när du börjar se fällning komma ut ur flaskan.
5. En öppnad flaska håller sig ett par dagar om den förvaras svalt. Det går alltså att njuta av portvin och choklad under hela påskhelgen, om det blir något över.

Familjen Guimaraens har producerat portvin i nordöstra Portugal sedan början av 1800-talet. Fonsecas vingårdar ligger i Douorodalen, ett vindistrikt som sedan 2001 är klassat som världsarv av UNESCO. Här ligger branta, terrasserade vingårdarna i sluttningen ner mot Douorofloden. Kalla vintrar och heta, varma somrar ger djupa och koncentrerade portviner.

Guimaraens Vintage Port 2005 har en mörk och kraftig färg, fortfarande med en relativt ung doft av färska hallon och svarta vinbär. Portvinet har en fruktig smak med inslag av plommon och torkade fikon. De flesta Systembolag runt om i landet har Guimaraens Vintage Port 2005 på hyllan men den går också bra att beställa med artikelnummer 8001 för 349 kr.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ