2014-02-21

Nedräkningen har börjat – den 1 april lanseras äntligen Salon 2002!

De senaste 15 åren har Champagne haft en fantastisk försäljningsutveckling, både i Sverige och på många andra marknader. Många hus och odlare har i det skedet valt att öka sin produktion radikalt och lansera sina viner yngre och yngre. I den verkligheten är det ett privilegium att få representera en kompromisslös och kvalitetsfokuserad producent som Salon!

Champagnehuset Salon är resultatet av en mans dröm och envishet; Aimé Salon. Han skapade från början en Champagne för sig och sina vänner som mötte en så stor uppskattning att han så småningom började sälja den öppet. Efter att ha sökt länge efter de rätta lägena bestämde han sig för att hämta druvorna till Salon från byn Le Mesnil sur Oger. Den första kända årgången var 1905, men det var först efter första världskriget som han egentligen startade producera vinerna kommersiellt. I Le Mesnil-sur-Oger hittade han den terroir som hade den perfekta balansen för att göra en Champagne som kunde vara både elegant och kraftfull. Än idag kommer druvorna från samma odlarfamiljer och vingårdar som i början på seklet. Salon är vinet som skapade historia, ett vin gjort på en druva; Chardonnay, från en by; Le Mesnil och från en årgång. Det vin som skapade stilen Blanc de Blancs. Salon produceras enbart de bästa årgångarna och årgång 2002 är den 38 årgången som producerats. Vinifikationen är enkel, druvorna skördas för hand och musten vinifieras på rostfria tankar och vinet genomgår aldrig den malolaktiska jäsningen. Efter en lagring på jästfällningen i minst tio år degorgeras vinet.

2002 – ett fantastiskt år som redan gått till historien som en av de kraftfullaste och bästa årgångarna i Champagne på flera decennier, är även den första årgången som producerats av Salon på 2000-talet. I Le Mesnil-sur-Oger pendlade växtsäsongen mellan sval och varm, regnig och torr. Skörden påbörjades i mitten av september under en kylig, men gnistrande blå himmel.

Chardonnaydruvorna var enastående i sin rikedom och kraft och efter det påföljande hantverket i källaren är resultatet ett vin som representerar själva essensen av allt som Salon någonsin har stått för. Kraftfull och delikat, rik och återhållsam, full av komplexitet och precision.

Från den 1 april finns Salon 2002 tillgänglig på Systembolaget.

Den 1 april lanseras även Delamotte Blanc de Blancs 2004.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ