Fredagsosten

Våra bästa osttips!

Det är skillnad på ost och ost. Det vet Vincent och Anna Lefèvre, som driver ostbutiken Androuet. Företaget har en tradition som sträcker sig tillbaka till Paris och tidigt 1900-­tal, där Androuet var först med att inneha ett utbud av ostar från hela landet. På den tiden var det svårt att transportera och lagra ost men med hjälp av sk affinage löstes problemet. Affinage betyder mognadslagring och betyder att unga produkter lagras tills de är ätmogna, en metod som man använder sig av även idag.

Portvin är den ultimata vinmatchningen till både grön- och blåmögelostar. Ju saltare osten är desto mer frukt och sötma kräver det man dricker till, vilket gör Fonseca Guimaraens Vintage Port till den perfekta ostpartnern. Det är både fylligt och fruktdrivet med smaker av choklad, mörka körsbär och blåbär.

Bjud på ost till påsken och servera portvin därtill! Fonseca Guimaraens Vintage Port 2008 finns på hyllan på flera Systembolag runt om i landet men går självklart också att beställa med art.nr. 8418 för 339 kr.
>> Fonseca Guimaraens Vintage Port 2008

Etivaz är en schweizisk opastöriserad hårdost från kantonen Vaud. Ca 130 familjeägda alpstugor ligger här och det är under enkla förhållanden man tillverkar ostarna. Ett riktigt hantverk och endast tre till fyra ostar per stuga produceras per dag. Osten lagras i över ett år för att få en koncentrerad sälta och rökighet. En riktig smakexplosion!

>> Etivaz

Fourme d’Ambert är en blåmögelost med delikat och mild smak, krämig och smidig i sin konsistens. En anrik ost med anekdoten att en avbildning av osten i skulpturform finns i kapellet Chaulme, en kommun i regionen Auvergne-Rhône-Alpes i centrala Frankrike.

>> Fourme d’Ambert

Mimolette kommer från ”mi-mou” och betyder halvmjuk på franska. Osten är en släkting till den holländska edamerosten men är inte vaxad utanpå. Under lagringen i ca 24 månader vänds och borstas osten kontinuerligt. Därefter är den helt torr och kan brytas i bitar. Smaken är salt och har toner av kola.

>> Mimolette

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ