Sortiment · Italien · Veneto · Tenuta Sant Antonio

Soave Monti Garbi 2013

ARKIVERAD
Soave Monti Garbi

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2013
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Område: Italien, Veneto
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Ej specificerat
  • Druvsammansättning: Garganega 90%, Chardonnay 5%, Trebbiano di Soave 5%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljusgul färg.
  • Doft: Stor och inbjudande doft med inslag av citrus, mineral och honungsmelon.
  • Smak: Smakrik och fruktig med bra fräschör och positiva toner av exotisk frukt och en liten uppfriskande mineralitet i slutet.

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Druvorna till vinet kommer till största del från egna vingårdar som är belägna i och kring byn Colognola ai Colli på cirka 200-300 meters höjd. Vinrankorna är planterade i en jordmån som domineras av vulkaniskt stoft men det finns även inslag av kalkhaltiga leror. Densiteten spänner mellan sex och åtta tusen stockar per hektar och man beskär den naturligt yviga Garganegarankan hårt för att begränsa avkastningen. All skörd sker för hand och vinet får jäsa vid låg temperatur och för att bibehålla fräschören genomgår vinet inte malolaktisk jäsning. Efter avslutad jäsning på ståltank förs 15% över till 500 liters fat av fransk ek för att mognadslagra på sin jästfällning till april då det blandas, stabiliseras och förbereds för buteljering eller fyllning på bag-in-box.
För att vara Veneto så var det en mycket kall vinter med snöfall fyra gånger under senvintern. Det följdes av en vår med mer nederbörd än på 100 år. Därefter torkade det upp och sommaren blev riktigt varm med i stort sett ingen nederbörd.
Kvalitetsmässigt blev det en normal skörd med ett litet extra plus för de vita vinerna.

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.

Varmrökt laxröra


ca. 4 portioner

Ingredienser

  • ca 500 g varmrökt lax
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl skivad blast från knipplök
  • Zest från 1/2 citron
  • 1/2 dl grovhackad dill
  • Salt, peppar och citronsaft

Instruktioner

Plocka laxen och se till att inga ben följer med.

Blanda alla ingredienser och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servera på en toast eller till en sallad. Passar även utmärkt till färskpotatis.


Krämig örtdressing


ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 5 dl matolja
  • 3 äggulor
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk svensk senap
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl blandade grovhackade örter (efter tycke och smak)
  • 1 msk god rödvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk finrivet citronskal
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

Mixa örterna med oljan. Blanda alla övriga ingredienser utom crème fraichen. Tillsätt örtoljan droppvis som om du gör en majonnäs. Tillsätt crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Denna sås görs med fördel dagen innan eller minst 4 timmar så att smakerna får fälla ut ordentligt.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka