Philip Togni Vineyard
Philip Tognis vingård, högt uppe på Spring Mountain, tillhör de moderna klassikerna i Napa Valley. Här görs viner med djup, elegans och finessrikedom.
Det finns få vinmakare med en sådan historia som Philip Togni. Långt innan han startade upp sitt eget vineri skapade han några av de mest ikoniska vinerna i Kalifornien. Efter ett år på Mayacamas (1959) blev han vinmakare för Chalone. Han arbetade på Inglenook i ett år, var vinmakare på Chappellet där han producerade den hyllade 1969 Cabernet Sauvignon som fortfarande anses vara ett av de största vinerna som någonsin producerats i Kalifornien. På slutet av 1970-talet arbetade han på Cuvaison.
1981 arbetade Philip fortfarande hos Cuvaison samtidigt som han tillsammans med sin fru Birgitta planterade de första vinstockarna på strax över 600 meters höjd nära toppen av Spring Mountain i Napa Valley. De första vinerna var Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc. Idag ligger fokus på Margaux-blends av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot, som alla odlas på den ca 4,5 hektar stora (lilla) egendomen. De rankor som planterades 1981 var sårbara för phylloxera och vingården planterades därför om i början av nittiotalet.
Philip och Birgittas dotter Lisa har sedan 2007 tagit över ansvaret i vineriet även om Philip fortfarande är mycket involverad. Lisa, med en bakgrund i vinhandeln, har bland annat skördat på Château Léoville-Barton och även arbetat under ett par skördar i Australien. Planen är att följa i sin fars fotspår och en dag ta över rodret.
Från vingården produceras tre viner: flaggskeppet Philip Togni Vineyard Cabernet Sauvignon, Tanbark Hill Cabernet Sauvignon och ett dessertvin Ca ’Togni. De båda Cabernet Sauvignon är tillverkade med olika fatselekteringar och hanteras på exakt samma sätt. All frukt mognadslagras i 20 månader i 40% fransk ny ek, därefter görs urvalet av vilka fat som ska blandas med vilka. ”Estate Bottled” är en viktig definition för Philip Togni och betyder att alla druvor odlas på den egna marken och vinerna både tillverkas och buteljeras på plats.
USA
Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien
Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.Fakta
Philip Togni Vineyard
Philip och Lisa Togni
1981
USA
Napa Valley
ca 4,5 hektar odlad mark