I hjärtat av Côte-Rôtie

Vignobles Levet

Vignobles Levets rötter går tillbaks till 1929 då Christophe Chambeyron köpte en liten vingård i Côte Blonde. På den tiden var den endast tillgänglig med oxdragen kärra. Sonen Marius tog över och fortsatte att plantera vingårdar vid sidan av sitt arbete som grönsaksodlare.

Parc naturel régional du Pilat, 26 Boulevard des Allées, 69420 Ampuis

www.coterotielevet.fr/

1983 tog Marius dotter Nicole och hennes man Bernard Levet över egendomen och har sedan successivt utökat arealen. Idag är det deras dotter Agnès som driver Vignobles Levet i fjärde generationen. Vingårdarna är Levets skatt och består av fyra hektar i hjärtat av det ursprungliga Côte-Rôtie. Samtliga stockar är av en mycket gammal Syrahvariant kallad ”Petite Serine” som ger löst sammansatta klasar med små druvor. Dessa är perfekt anpassade till Côte-Rôties varma, torra och magra skifferjordar. Familjen Levet har fortsatt att använda dessa gamla stockar för att skapa sticklingar till nya planteringar för att bibehålla en tydlig och autentisk Côte-Rôtie stil.

Idag sträcker sig ägorna över nio olika vingårdslägen i små delar av byn Ampuis: Côte Brune, Côte Blonde, Landonne, Chavaroche, Baleyat, Mollard, Truchet, Fongeant och Leyat. De äldsta stockarna är planterade 1929 (Côte Blonde) och de yngsta mellan 2005 och 2011. Idag säljs ännu en del av skörden i bulk men den bästa delen buteljerar de under eget namn. Produktionen delas upp i tre olika cuvéer: Améthyste, Maestria och Péroline.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Vignobles Levet

Vinmakare:

Agnès Levet

Grundades:

1929

Land:

Frankrike

Region:

Rhône

Yta:

4 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ