I hjärtat av Saint Joseph

Domaine Gérard Courbis

Det som började som en aprikosodling och négoce-verksamhet, är idag i allra högsta grad fortfarande en familjeanlägenhet. Den största delen av vinerna buteljeras under eget namn. Ludovic, hans far och bror är alla tre engagerade i verksamheten men på olika sätt. Ludovic är vinmakare medan brodern sköter arbetet i vingården. ”Det är inte det att han inte tycker om att vinifiera, men han låter mig göra min grej”, säger Ludovic.

54 Avenue Ozier, 07300 Mauves, Frankrike

Domaine Gérard Courbis ligger i Mauves, i hjärtat av Saint-Joseph. 30 hektar är planterade med aprikosträd och 12 ha med vinrankor. Vinmakningen och kunskapen har gått i arv. Idag är det fjärde generationen som gör vin. Ludovic var endast 16 år när han började arbeta i familjeföretaget och idag är han ansvarig vinmakare. Ludovics bror är ansvarig för vingårdsarbetet. Tillsammans med deras far äger de 12 hektar, varav en hektar vinifieras till vitt och en hektar är AOC Cornas. Resterande är AOC Saint Joseph. Ägorna i AOC Saint Joseph sträcker sig över kommunerna Mauves och Tournon sur Rhône.

Det som finns planterat idag är Syrah, Roussanne och Marsanne. De flesta vingårdarna har sydlig och sydöstlig exponering och jordmånen består av ”galets”, lera och granit. Ägorna utgörs av branta vingårdslägen där manuell skörd är givet. Olika vingårdslägen vinifieras tillsammans till Saint-Joseph Tradition där genomsnittsålderna på rankorna är 30-40 år. Druvorna från de äldsta rankorna i tre vingårdslägen utgör cuvéen Vieilles Vignes. Dessa är mellan 80 och 100 år gamla. Druvorna som utgör Cornas kommer från tre vingårdslägen: ”les Mazars”, ”Sauman” och ”Saint-Pierre”, där rankorna i genomsnitt är 10 år gamla.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Domaine Gérard Courbis

Vinmakare:

Ludovic Courbis

Grundades:

1979

Land:

Frankrike

Region:

Rhône

Yta:

12 hektar

Webbplats:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ