Domaine Daniel Dugois
Les Arsures – den bästa byn att odla Trousseau i. Det är en blå druva, en av signaturdruvorna i Jura, som ger relativt lätta och friska viner och trivs i jordmånen som domineras av röd märgel och kalksten.
Daniel Dugois köpte 1973 två hektar vingårdar i byn Les Arsures, samma by som han också vuxit upp i. Under de första åren såldes druvorna till andra producenter men 1982 producerades den första årgången vin och Daniel började sälja viner under egen etikett. Les Arsures är av många betraktat den bästa byn för att odla druvan Trousseau och det är också främst den som man satsat på. Man odlar dock också Ploussard, Chardonnay och Savagnin. Idag består egendomen av 10 hektar vingårdar som alla ligger i Les Arsures. Jordmånen domineras av röd märgel och kalksten.
Idag drivs egendomen av Philippe och Mélanie Dugois. Sedan länge arbetar man med hållbart jordbruk i vingårdarna och har hållbarhetscertifieringen ”High Environmental Value”. Man har också lagt stort fokus på att arbeta med biodiversiteten i vingårdarna. Allt arbete i vingårdarna sker numer ekologiskt och egendomen kommer inom kort att vara ekologiskt certifierad.
FRANKRIKE
De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen
Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.Fakta
Domaine Daniel Dugois
Philippe Dugois
1982
Frankrike
Arbois
10 hektar