Domaine Champault
På kullarna runt om i Sancerre odlas vin överallt. I den lilla byn Champtin har Domaine Champault sitt säte sedan mitten av 1800-talet då Francois Champault planterade sina första vinrankor.
I mitten av 1800-talet slog phylloxeran ut nästan 3/4 av de franska vingårdarna. Det är en insekt som attackerar vinrankorna och förstör dem helt. Louis Champault var den ende i familjen som ville fortsätta att odla vin och han fick själv plantera om och ympa alla vingårdar.
Idag drivs egendomen av de två bröderna, Claude och Laurent, som tog över efter deras far Roger Champault i 1996. När pappan fick egendomen i sin vård bestod vingårdarna av enbart fem hektar. Tidigare hade ingen av hans släktingar buteljerat under eget namn, vilket han snabbt bestämde sig för att göra. Roger moderniserade utrustningarna och investerade stort i ny mark och teknologi.
Idag består Domaine Champault av totalt 22 hektar vingårdar. Vinmakaren Laurent har avlagt oenologexamen vid universitetet i Dijon och det märks tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som ett av de mest spännande namnen i Sancerre. Framtiden ser ljus ut!
FRANKRIKE
De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen
Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.Fakta
Domaine Champault
Laurent Champault
1850
Frankrike
Loire
22 hektar