Mästerligt producerade viner från spektakulära vingårdar

Adegas Guímaro

I Ribeira Sacra hittar man några av världens mest spektakulära terrasserade vingårdar. För att arbeta i dessa branta vingårdar krävs en stor passion, målmedvetenhet och mod! Alla dessa egenskaper finns hos Pedro Rodriguez som förutom detta dessutom är en mycket ödmjuk person. Vinerna då? Jo, vi kan intyga att de är fantastiska!

Sanmil 43, Santa Cruz de Brosmos, 27425 Sober

www.guimaro.es/

Familjen Rodriguez har ägt mark och odlat druvor i Ribeira Sacra i fem generationer men det var först 1991 som vineriet skapades. Innan dess producerades bara viner för husbehov och sålt druvor till andra odlare. 1996 kom det första vinet under den egna etiketten Guimaro.

Egendomen drivs idag av Pedro Manuel Rodriguez och även om hans föräldrar (Manolo och Carmen) officiellt är pensionerade så arbetar de varje dag i både vingårdarna och i vineriet. Pedro tog över driften år 2000 men har vuxit upp i vingårdarna. Under åren har han haft hjälp av bland annat en lokal önolog vid namn Luis Buitron som förutom teknisk rådgivning även kopplade ihop Pedro med Raúl Pérez från Bierzo. Raúl övertygade Pedro om att börja skörda sina vingårdar utifrån jordmånskomposition och exponering. Han tipsade även om att endast använda naturlig jäst, en del stjälkar och öppna träfat under jäsningen. Förutom att de gör vin tillsammans är Pedro och Raúl idag nära och goda vänner.

Pedro har ihärdigt satsat på att utveckla egendomen som idag består av nio hektar mark. Utöver det har de långtidskontrakt på ytterligare 14 hektar. Marken brukas ekologiskt och samtliga vingårdslägen ligger i underregionen Amandi på floden Sils norra strand. Det är branta och terrasserade vingårdar där skifferjorden dominerar och sätter ett tydligt avtryck på vinerna. Klimatet är en blandning av Atlantklimat och inlandsklimat med heta somrar och blöta vintrar. De höga temperaturerna och de branta stenrika vingårdarna borgar för hör mognad hos druvorna men skiffern ger samtidigt en underbar fräschör som skänker vinerna intensitet, kryddighet, djup och blommighet. Egenskaper som Pedro på ett underbart sätt varsamt lockar fram genom naturlig vinmakning och lagring.

Det är imponerande vingårdar och det är enkelt att förstå den mängd vilja, tid och hårt arbete som krävs för att kunna bruka marken i Ribeira Sacra och man kan förstå varför det har odlats vin i området i över två tusen år. Framtiden ser helt klart ljus ut för detta spännande område.

SPANIEN

Nästan en miljon hektar – störst areal planterade vingårdar i världen

Spaniens med kända vin, Rioja, hade sin storhetsperiod för runt 30 år sedan. Idag pratas det om ”nya nya” Spanien med en större mångfald av viner, stilar och druvsorter. Landet har ett tydligt fokus på urspungstypicitet, ofta från kustnära klimat eller hög höjd, i en svalare stil med fräschör och elegans. Andelen ekologiska odlingar har också ökat starkt och Spanien är idag verkligen ett vinland att hålla ögonen på!

Fakta

Producent:

Adegas Guímaro

Vinmakare:

Pedro Manuel Rodriguez

Grundades:

1991

Land:

Spanien

Region:

Ribeira Sacra

Yta:

9 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ