Modernt och kustnära

Littorai Wines

Littorai är på många sätt en förgrundsproducent för det moderna, kustnära och vingårdsfokuserade Sonoma. Äkta paret Heidi och Ted Lemon har starkt bidragit till att flytta fram gränserna för jordmånsdrivna viner på Pinot Noir och Chardonnay både i Sonoma Coast och i Anderson Valley samtidigt som de är pionjärer med biodynamisk odling.

788 Gold Ridge Rd, Sebastopol, CA 95472, USA

www.littorai.com/

Littorai Wines är en liten, familjeägd vingård som drivs av Ted och Heidi Lemon. De producerar vingårdsbetecknad Chardonnay och Pinot Noir i världsklass från ”the true north coast of Sonoma”, kusterna i Sonoma och Mendocino Counties.

Ted studerade önologi vid Université de Dijon och arbetade därefter vid flera berömda egendomar i Bourgogne: Domaine Bruno Clair, Romanée-Conti och Domaine De Villaine med flera. Han var den första amerikan som någonsin anställdes som vinmakare i ett Bourgognehus – Domaine Guy Roulot i Meursault.

I USA arbetade Ted som vinmakare och konsult hos bland annat Archery Summit Winery samt Howell Mountain Vineyards. Han gjorde även ett kort besök hos Burn Cottage Vineyard på Nya Zeeland. Heidi har arbetat på bland annat Domaine Chandon, Robert Pecota Winery, Robert Long Vineyards och Stag’s Leap Wine Cellars.

Under 1992 besökte Ted och Heidi västkustens vingårdar från Seattle till Santa Barbara för att hitta de bästa odlingsförhållandena för Pinot Noir- och Chardonnaydruvor. Slutligen bestämde de sig för att fokusera på den ”sanna” norra kusten i Kalifornien. 1993 grundade de Littorai Wines. I juli 2008 slutfördes äntligen byggandet av vingården som ligger mellan Sebastopol och Freestone i västra Sonoma County.

Förutom de egna vingårdarna så köper man utvalda druvor med tydlig terroir-känsla och ren frukt av kontrakterade odlare. Alla vingårdar som Littorai Wines äger eller leasar odlas med hållbara jordbruksmetoder. De arbetar efter jordbruksfilosofin från Rudolf Steiner, fadern till det biodynamiska jordbruket. Förutom att bara använda naturliga material, undviker de alla gödselmedel. Den egengjorda komposten används som gödsel. På de vingårdslägen som de hyr har de kontrakt för att säkerställa maximal kvalitet och för att enbart använda ekologiskt material. De är inte certifierade då de anser att den verkliga motivationen inte ska vara i marknadsföringssyfte utan för markens egna bästa, för de som brukar jorden samt för kommande generationer.

Littorai Wines vineri ligger omgivet av 12 hektar böljande kullar där 2 hektar är vinodlingar, 3,2 hektar är skog och vattendrag samt 5,7 hektar är betesmark för kor. Höet man får härifrån utgör grunden för komposten på egendomen. Vineriet är byggt i ekovänlig arkitektur och är designat för att kunna använda sig av gravitation istället för pumpar. Allt vatten som används i vinproduktionen återvinns genom konstruerade våtmarker där växter naturligt ”rengör” och återvinner vattnet som sedan används för bevattning i vingårdarna.

Namnet Littorai kommer från ”littor” som är det latinska ordet för kust och ”ai” som är en grekisk pluralform och syftar på kusterna där frukten kommer från. 1993 hade Ted och Heidi inga pengar för att kunna registrera ett eget varumärke och behövde ett tillräckligt originellt namn för att undvika att någon annan skulle kunna varumärkesskydda namnet tills de hade råd att göra det själva.

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Littorai Wines

Vinmakare:

Ted Lemon

Grundades:

1993

Land:

USA

Region:

Sonoma Coast

Yta:

ca 2 hektar samt hyrda vingårdslägen

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ