Domaine Guiberteau
Romain Guiberteau är utan tvekan en av Saumurs stora stjärnor. Han gav upp en lovande karriär utanför vinets sfär när han återvände till familjens egendom 1996. Med ett arv av förstklassiga och historiska vingårdar – inte minst Clos des Carmes – och äldre vinstockar satte Romain igång. Han lärde sig av den berömda vinmakaren Nady Foucault från Clos Rougeard. Andra mentorer som hjälpte Romain längs vägen var Thierry Germain från Domaine des Roches Neuves och Benjamin Dagueneau. Inspirationen som Romain fick av dessa världsberömda vinodlare, i kombination med fantastiska vingårdar, återspeglas i lysande bra viner som numera gör egendomens renommé.
Idag omfattar egendomen 18,41 hektar vingårdar som sträcker sig över kommunerna Montreuil-Bellay (2,15 ha på djupa lerjordar), Brézé (9,90 ha på ler-och kalkjordar), Bizay (5,85 ha på ler- och kalkjordar) och Chacé (0,51 ha på ler- och kalkjordar). Endast två druvsorter odlas här: 9 ha Cabernet Franc och 9,41 ha Chenin Blanc. Vinstockarna är mellan tre och över 80-år gamla.
Egendomen är ekologiskt certifierad sedan 2003. Inga syntetiska produkter tillåts – inga bekämpningsmedel, inga herbicider, inga kemikalier av något slag. Ingen tillsats av jäst, enzymer eller stabiliseringsmedel, och endast en minimal mängd svavel tillförs vid buteljering. Romains vinmakarstil handlar om att maximera kvaliteten i vingårdarna och i källaren och låta terroiren uttrycka sig. Skörden sker alltid för hand och druvorna sorteras direkt i vingården. För de vita vinerna pressar han alltid med hela klasar medan han avstjälkar helt för de röda vinerna. Den spontana jäsningen sker alltid med naturlig jäst. Vinerna filtreras lätt efter en period av fatlagring för sina bästa cuvéer. Vinerna lagras sedan på flaska innan de släpps på marknaden – när Romain anser att de är redo att drickas.
Planteringsdensiteten är 5 500 rankor per hektar. Romain använder sig av den mer krävande, men skonsammare, Guyot Poussard-beskärningen. Denna metod innebär en enkel Guyot-beskärning med två armar (en arm med en sporre och en arm med både sporre och kvist/käpp). Varje år alternerar man armen med käpp, vilket bidrar till en bättre balans i vinstocken genom en förbättrad savcirkulation. Detta minskar bildandet av döda grenar och snittytor där vinsjukdomar kan utvecklas. Idag producerar egendomen fem vita Saumur, fyra röda Saumur och en Saumur-Champigny.
Om vi skulle summera Guiberteaus viner skulle vi säga att de är strålande vackra viner med sprakande energi och finess.