En ung förmåga

Domaine des Lises/Equis

Domaine des Lises/Equis drivs av Maxime Graillot. Namnet Graillot är kanske till en början mer känt på grund av hans far Alain Graillot. Klart och tydligt är i alla fall att Maxime aldrig någonsin hade tänkt sig en plats i skuggan. Maxime är idag en starkt lysande stjärna på ”Crozes-Hermitage-himlen”!

Maxime Graillot, Les Chênes Verts, Pont-de-l'Isère, Frankrike

Domaine des Lises ägs och drivs sedan hösten 2003 av Maxime Graillot. Maxime har arbetat med sin far Alain Graillot sedan början av 2000-talet men beslöt sig till slut att stå på egna ben. Han köpte då 6,5 hektar vingårdsmark i Crozes Hermitage på den stenrika platån söder om byn Tain l’Hermitage. Namnet skapade Maxime genom en ordlek baserat på hans mammas namn Elisabeth.

Han byggde ett separat vineri granne med sin far och där vinifieras och lagras Maximes viner. Det som tillverkningsmässigt skiljer Maximes viner från sin fars, är att Maxime avstjälkar druvorna innan de hälls i de betongkar där jäsningen sker. Efter en jäsningstid om cirka två veckor förs vinet över på fat av fransk ek för lagring i ett drygt år. Endast 10 % av eken är ny och Maxime vill i sina viner föra fram jordmånen- och Syrahdruvans elegans och naturliga fruktighet. Sedan sex år tillbaka arbetar de ekologiskt och kommer att inneha certifieringen nästa år.

Under namnet Equis köper och vinifierar Maxime små mängder druvor från appellationerna Saint Joseph och Cornas. Dessa viner vinifieras på samma sätt som Domaine des Lises och tillverkas bara i mycket små mängder.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Domaine des Lises/Equis

Vinmakare:

Maxime Graillot

Grundades:

2003

Land:

Frankrike

Region:

Rhône

Yta:

5,5 hektar

Webbplats:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ