Familjeegendom i McLaren Vale grundad 1967 av familjen Lloyd.

Coriole Vineyards

Egendomen drivs idag av fadern Mark och sönerna Duncan och Peter. De arbetar ekologiskt och målsättningen är att vara certifierade inom två år. Sedan 1985 har Coriole varit en av de australiensiska pionjärerna av Sangiovese samt den italienska druvsorten Fiano och den franska Picpoul. 

79 Chaffeys Road McLaren Vale

www.coriole.com/

Coriole Vineyards etablerades 1967 då Hugh och Molly Lloyd tillsammans med några vänner köpte ”The Chaffey Road Estate” och gav det namnet Coriole. Då fanns det en liten gård, en trädgård samt fyra hektar druvor planterade. De äldsta Shiraz-stockarna planterades 1917 men trädgården och gården hade funnits där sedan 1860. År 1969 blev Hugh och Molly ensamma ägare till Coriole och släppte sitt första vin ”Claret” gjort på Shiraz-druvor. Efter ett årtionde av framgångsrik vinproduktion av traditionella druvsorter för Australien var Coriole en av de första att plantera Sangiovese och 2016 firade de sin 30:de årgång av detta vin. Upptäcktslusten har gett dem motivationen till att plantera och prova andra druvsorter, vissa som inte har varit så fruktsamma, andra som har blivit lyckade och växt i produktion.

Idag är det 48,5 hektar odlad mark med vingårdar runtom i McLaren Vale och underregioner så som Blewitt Springs, Willunga och McLaren Flat. De har 25 olika vingårdslägen. Shiraz utgör 65% av Coriole’s planteringar, 10% Sangiovese, 5% Chenin Blanc, 5% Cabernet Sauvignon, 5% Nero d’Avola och 10% av Grenache, Fiano, Barbera, Mourvèdre, Montepulciano samt Picpoul. Vingårdarna har stockar från tre till 100 år gamla. De är mestadels planterade på ”Terra Rossa”, en jordmån med hög järnhaltig lera på hård kalk.  Jordmånen ger viner med mycket färg, struktur och syra.

I dag är det tredje generationen av familjen Lloyd som driver Coriole med fadern Mark och hans söner Duncan och Peter i spetsen. De arbetar ekologiskt i vingårdarna och har som mål att bli ekologiskt certifierade vid 2020.

AUSTRALIEN

Ett av världens mest spännande och dynamiska vinländer

Vinindustri i Australien var från början just en industri. Ett fåtal riktigt stora spelare köpte frukten som druvodlarna producerade och paketerade detta i ett antal stora varumärken som spreds över världen. Stora, rika och fullmatade viner var det som dominerade. De senaste åren har det skett en enorm utveckling av antalet små vinproducenter som verkligen vill skapa viner som ska spegla sitt mikroklimat och sin region. Det nya Australien händer nu.

Fakta

Producent:

Coriole Vineyards

Vinmakare:

Duncan Lloyd

Grundades:

1967

Land:

Australien

Region:

McLaren Vale

Yta:

48,5ha

Följ oss på Instagram @Coriole

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ