Roberto Conternos svar på Alto Piemonte

Conterno Cantine Nervi

Nervi är Gattinara DOCGs äldsta verksamma vineri som grundades redan 1906 av Luigi Nervi. Därefter har egendomen genomgått en historisk resa genom att bli ett av Italiens första DOC:n samt att vara först med att vingårdsbeteckna sina viner. Idag står Roberto Conterno vid rodret och framtiden ser både ljus och spännande ut!

Corso Vercelli, 117, 13045 Gattinara VC, Italien

Nervi är Gattinara DOCGs äldsta verksamma vineri som grundades redan 1906 av Luigi Nervi. Han var en företagsam person och startade sin resa genom att sälja vin från sin far, Carlos vingårdar i Molsino, Garavoglie, Permolone och Ronco. 1910 gifte sig Luigi med Margherita Ferretti som ägde vingårdar i Valferana. Dessa vingårdar blev också en del av Nervi-egendomen. Parets son, Italo, tog över ansvaret år 1950. Han var en av de drivande krafterna bakom DOC-klassificeringen av Gattinara år 1967. Nervi blev därmed ett av Italiens första DOC:n och en av de första i Piemonte att vingårdsbuteljera vinerna: Nervi Molsino och Nervi Valferana. När Italo gick bort 1975 lämnade han ett fantastiskt arv och livsverk efter sig, däribland en egendom om 24,5 hektar inom DOCG Gattinara. Utan direkta arvingar lämnades egendomen till fem släktingar och några anställda som drev Nervi fram till 1991. Det köptes då av Germano Bocciolone som investerade stort i vineriet. Han levde tyvärr inte länge nog för att få uppleva frukten av sina investeringar. 2011 såldes egendomen till den norska familjen Astrup som var fast beslutna att återställa Nervis forna glans, vilket också ledde till att man i april 2018 sålde 90% av Azienda Agricola Nervi till Roberto Conterno, som under flera år hade varit rådgivare åt Nervi.

Europas näst högsta berg, Monte Rosa, skyddar Gattinara från hårda vindar och ger ett jämnt mikroklimat. Jordmånen utgörs av höga halter av vulkanisk grusjord och lera, som lämpar sig bra för Nebbiolo och ger vinerna en alldeles särskild mineralitet och finess. Historiskt sett har Nervi gjort ett generiskt vin, Nervi Gattinara, och två vingårdsbuteljerade viner, Nervi Molsino och Nervi Valferana.

Nervi har 12 hektar i Molsino-området varav fem utgör en amfiteater i sydligt läge på 400 meters höjd. På lokal dialekt betyder Molsino ”mjuk” och ”medgörlig”. Många tror att namnet kommer från det mjuka i vinerna, men namnet härstammar i själva verket från den mjuka jordmånen. Valferana ligger på 300 meters höjd i västlig riktning, vilket gör det till det svalare vingårdsläget. Namnet Valferana förklaras ofta som ”järndalen” och utgör åtta hektar. Många tror att namnet kommer från den distinkta mineraliteten i vinerna. Historiska skrivelser om ”Valle Florana” antyder dock att namnet kan ha en koppling till blomning och fertilitet. Ägorna sprider sig från Molsino och Valferana till Casacce och Garavoglie. Stockarna är mellan 10 och 40 år gamla och druvorna skördas för hand. För mognadslagring används ”botte” – stora ekliggare – i varierande storlek, från 750 till 7 600 liters. 2018 är Robertos första egna skörd med fullt ansvar för vinerna.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Conterno Cantine Nervi

Vinmakare:

Roberto Conterno

Grundades:

1906

Land:

Italien

Region:

Piemonte

Yta:

28,5

Webbplats:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ