Talamonti - i hjärtat av Abruzzo

Azienda Vinicola Talamonti

Azienda Vinicola Talamonti grundades 2001 av familjen Redmont – Di Tonno. De äger idag 45 hektar i Loreto Aprutino, nära kuststaden Pescara. Idén var enkel från början: att ta tillvara på områdets unika klimatiska förutsättningar och arbeta med inhemska druvsorter för att göra ursprungstypiska viner. Merparten av odlingarna består av områdets flaggskeppsdruvor: Montepulciano d´Abruzzo och Trebbiano d´Abruzzo. 2004 planterade de en del Pecorino för att se hur andra druvsorter lämpar sig i området.

C. da Palazzo 65014 Loreto Aprutino (PE), Italien

www.tenutatalamonti.it/

Talamontis vingårdar ligger 300 meter över havet i Tavo-dalen och har en sydöstlig exponering. Geologiskt är området kring Loreto Aprutino mycket intressant, då det under istiden bildades olika bergsarter som idag utgör jordmånen. Loreto Aprutino har fått sitt namn efter en skog av lagerträd som låg i området under den romerska eran. Det är dessutom nära den sydligast belägna glaciären i södra Europa, tillika den enda glaciären runt Medelhavet: Ghiacciaio del Calderone. Mer än 20% av Abruzzo består av skog och klimatet påverkas av flera saker, Appeninerna i väst, Maiella-bergen i syd, Sibillinibergen i norr och det Adriatiska havet i öst.

Medeltemperaturen i området är 15 grader och under sommartid kan temperaturen nå 35 grader, vintertid -2 grader. Trots att närheten till det Adriatiska havet mildrar temperaturen, blåser hårda vindar in från Balkan och mycket snö kan förekomma under vintertid. Ett utmanande område att odla vin i.

Talamonti arbetar uteslutande med hållbarhet i fokus och har, den i Italien erkända, hållbarhetscertifieringen SQNPI Sustainable Production. De arbetar certifierat med återvunnen energi och minskade koldioxidutsläpp. Samtliga viner är veganvänliga och certifierade.
I januari 2022 fick man även som första vineri i världen certifieringen GEEISS, ”the Gender Equality European and International standard certification” för sitt arbete med rättvisa och mångfald bland anställda.

Montepulciano d’Abruzzo förväxlas ofta felaktigt med Sangiovese. Många tror att druvsorten har något med ”Vino Nobile di Montepulciano” i Toscana att göra, men så är det inte. Dessa två druvsorter har istället stora olikheter, inte minst vad gäller mognadscykel. Trebbiano odlas överallt i Italien men sägs göra sig bäst just i Loreto Aprutino.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Azienda Vinicola Talamonti

Vinmakare:

Paolo Benassi

Grundades:

2001

Land:

Italien

Region:

Abruzzo

Yta:

45

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ