Den dansanta vingården

Cascina Ballarin

Hela familjen Viberti är engagerade i verksamheten – från vingård till vinproduktion. Stolt bär varje flaska familjens namn, Cascina Ballarin.

Frazione Annunziata 115, 12064 La Morra CN, Italien

www.cascinaballarin.com/en/

Ett stenkast utanför byn La Morra ligger vineriet och familjehemmet Cascina Ballarin. Här har familjen Viberti bott och odlat inte bara druvor utan också frukt sedan tidigt 1900-tal. Bröderna Giorgio & Gianni tog 1998 över ansvaret för den nio och en halv hektar stora, eller lilla, egendomen och driver vidare det kvalitetsinriktade arbete pappa Luigi och mamma Anna startade. Ballarin är sedan länge familjens smeknamn och anspelar på, som synes på etiketten, en, i varje fall tidigare, dansant förmåga.

De dryga tio hektaren är fördelade i La Morra, Novello och Monforte d´Alba. Jordmånen i vingårdarna domineras i huvudsak av en hårt packad märgel (kalkrik blandning av sten-, grus & lera) med den skillnaden att La Morra har en högre andel blå märgel vilket innebär en högre halt av marin fossil. Produktionen uppgår till cirka 40 000 flaskor. De odlar i huvudsak Nebbiolo, Barbera & Dolcetto men även en liten del Nascetta och Chardonnay. Genomgående är stockarna gamla, de äldsta på cirka 75 år. Vikten av arbetet i vingården kan inte nog understrykas, varför de först och främst ser sig själva som vinodlare.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Azienda Agricola Cascina Ballarin

Vinmakare:

Giorgio & Gianni Viberti

Grundades:

1928

Land:

Italien

Region:

Piemonte

Yta:

9,5 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ