Márkvárt Winery
I området Szekszárd i Ungern, känt för sin vinproduktion ända sedan romartiden, ligger denna familjeägda egendom. Här odlar János Márkvart ekologiskt och med druvan Kadarka i fokus.
Vinområdet Székszárd är känt för sina röda viner och här odlar János Márkvárt druvorna Kadarka, Kékfrankos (synonom med Blaufränkisch som odlas i Österrike), Zweigelt, Syrah, Merlot och Cabernet Frank. Gården på 4 hektar är ett arv från János farfar och målsättningen är att skapa traditionella och eleganta viner.
Druvsorten Kadarka kommer från två olika vingårdslägen, Jobbremete och Sauli-völgy. Vinrankorna är närmare hundra år gamla och hör till områdets allra äldsta. Alla viner odlas ekologiskt. ”Eftersom moder natur alltid vet bäst så försöker jag skapa vin med så lite mänsklig påverkan som möjligt”, säger vinmakaren János.
Ungern
Mer än bara söta viner och tjurblod
Ungern har varit ett vinproducerande land ända sedan romartiden, men har ett ett rykte från endast ett fåtal vinstilar. Förutom de kända söta vinerna från Tokaj och ”tjurblodet” Egri Bikavér från Eger så produceras även torra, vita viner i hög klass vid tex Balatonsjön och berget Somló. Finare röda viner kommer bland annat från Villány, Szekszárd och Sopron. Ungern har överlevt många politiska, religiösa och ekonomiska utmaningar. Idag finns det 22 vinregioner i Ungern som producerar kvalitetsviner av både klassiska och inhemska druvsorter.Fakta
Márkvárt Winery
János Márkvárt
2003
Ungern
Szekszárd
4