Domaine Elian da Ros
Den familjeägda egendomen Elian Da Ros ligger i Cocumont i Côte Marmandais, på Garonnes västra strand. Elians far odlade tomater, olika sädesslag, tobak och druvor som han sålde vidare till det lokala kooperativet. Som liten drömde Elian om att bli vinmakare och vid 14-års ålder började han studera vitikultur och önologi. 1997, efter att ha arbetat fem år i Alsace, bestämde sig Elian för att återvända hem och bygga ett vineri. 1998 blev hans första årgång.
Idag förvaltar Elian 19 hektar planterade på grus och kalkrik lera. Egendomen är ekologiskt certifierad sedan 2000 och biodynamiskt certifierad sedan 2002. För att kompensera för ett par frostbitna år då de förlorade så gott som alla druvor (50% år 2006 och hela 13 hektar år 2007), köper de sedan årgång 2007 en del druvor från en annan egendom. Det är alltid druvor från samma vingård och dessa druvor går uteslutande till tillverkningen av vinet ”Le vin est une Fête”. Därför är det vinet också det enda som inte är ekologiskt certifierat.
Elian lägger ner väldigt mycket arbete i vingårdarna, då han är övertygad om att det är detaljerna som gör skillnaden. I vineriet lägger han sig i så lite som möjligt, och låter druvorna, årgången och växtplatsen tala sitt tydliga språk.
FRANKRIKE
De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen
Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.Fakta
Domaine Elian da Ros
Elian da Ros
1998
Frankrike
Sud-Ouest - Côtes du Marmandais
19