Toppklass från Valdeorras

Bodegas Valdesil

1885 planterades de första vinrankorna med Godello i vingården Pedrouzas. Resten är historia och egendomen drivs vidare av sjunde generationen. Idag består egendomen av 20 hektar spektakulära vingårdar på branta, terrasserade sluttningar.

Corgomo s/n, 32348, Ourense, Spanien

www.valdesil.com/

Historien började 1885 då José Ramón Gayoso planterade familjens första Godello-stockar i vingården Pedrouzas. Detta skedde precis efter phylloxera och i Pedrouzas finns idag troligen världens äldsta Godello-stockar. Idag har man en egen plantskola och alla nya planteringar man gör härstammar från de gamla vinstockarna i Pedrouzas. Idag drivs egendomen av den sjunde generationen i släkten Prada-Gayoso genom bröderna Guillermo, Borja och Raúl. Under en period delades egendomen upp mellan generationerna och såldes till vissa delar, men 2001 började Borja och Raúl att köpa tillbaka vingårdarna. Idag äger man återigen hela den ursprungliga egendomen som planterades av José Ramón och idag har man 20 hektar vingårdar.

I Valdeorras har man odlat druvor och producerat vin sedan Romarnas tid och området fick DO-status 1945, men det är först under de senaste 30 åren som kvalitén på vinerna börjat uppmärksammas. Jordmånen domineras av skiffer men man har även en mindre andel av vingårdar med granit. De flesta vingårdarna vinifieras separat och målsättningen är att göra rena och uttrycksfulla viner som speglar den unika terroir i vingårdarna. Vingårdarna är spektakulära med branta sluttningar och terrasserade vingårdar. Odlingen sker utan kemiska bekämpningsmedel och man arbetar mycket med biodiversiteten i vingårdarna. Egendomen är idag en av de absoluta kvalitetsledarna i området.

SPANIEN

Nästan en miljon hektar – störst areal planterade vingårdar i världen

Spaniens med kända vin, Rioja, hade sin storhetsperiod för runt 30 år sedan. Idag pratas det om ”nya nya” Spanien med en större mångfald av viner, stilar och druvsorter. Landet har ett tydligt fokus på urspungstypicitet, ofta från kustnära klimat eller hög höjd, i en svalare stil med fräschör och elegans. Andelen ekologiska odlingar har också ökat starkt och Spanien är idag verkligen ett vinland att hålla ögonen på!

Fakta

Producent:

Bodegas Valdesil

Vinmakare:

Grundades:

1885

Land:

Spanien

Region:

Valdeorras

Yta:

20 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ