Den första Rhône Rangern i Kalifornien

Alban Vineyards

Att besöka Alban Vineyards är som att kliva in i ett eget litet samhälle. Självförsörjande på nästan alla punkter. De till och med säljer sin överskottsenergi till county San Luis Obispo.

8575 Orcutt Road, Arroyo Grande, Kalifornien

www.albanvineyards.com/

John Alban startade sitt vineri 1989 efter önologistudier i Kalifornien och praktiska erfarenheter i Frankrike. Fast besluten att Rhône-druvor borde lämpa sig väl i den Kaliforniska myllan blev han den första producent som enbart satsade på Rhône-druvor – Grenache, Syrah, Viognier och Roussanne. Dessa druvor var fullkomligt okända i området och hans första jobb blev att dra upp sticklingar för att senare kunna plantera sina vingårdar. 1991 kunde John buteljera det första vinet och idag är han känd som en av de främsta producenterna av högkvalitativa Rhône-inspirerade viner i USA.

Utöver detta har John genom sin plantskola försett Kalifornien med över hälften av sina Viognier- och Roussanne-stockar. Idag består den egna vingården av cirka 60 hektar. Totalt består egendomen av nästan 150 hektar och det är nästan ett litet självförsörjande samhälle. All el till hus och vineri produceras genom solceller på byggnadernas tak. Grönsaker odlas och all personal har egna boenden på vingården. John arbetar idag biodynamiskt och för flera år sedan introducerade han får på gården i syfte att hålla nere gräset mellan vinstockarna. Fåren sköter sig helt själva utan inblandning av människor.

Jordmånen variera stort på vingården och består i huvudsak av kalk, grus och skifferblandningar. Varje jordmånstyp ger olika viner och produktionen varierar kraftigt från årgång till årgång. Skörden är dock alltid oerhört begränsad med skördeuttag som ligger runt 15 hektoliter per hektar. Idag är samtliga viner allokerade och tillhör USA’s mest eftertraktade rariteter.

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Alban Vineyards

Vinmakare:

John Alban

Grundades:

1989

Land:

USA

Region:

Central Coast

Yta:

150

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ