Spice Route - från kryddtransporter till vin

På 1500-talet var Spice Route de kryddtransporter som skedde mellan Asien och Europa. Idag är det en av de främsta vingårdarna i Sydafrika.

Suid Agter Paarl Road, Suider Paarl, South Africa

www.spiceroute.co.za/

1997 köpte Charles Back, ett av de stora namnen i den sydafrikanska vinvärlden, en gammal tobaksegendom på 140 hektar nära Malmesbury i Swartland som hette Klein Amoskuil. Han döpte om egendomen till Spice Route som är en historisk referens. Den bottnar i kryddtransporterna från Asien till Västeuropa på 1400-1500 talen.

Merparten av de gamla vinstockarna rycktes upp, men man sparade några vingårdar med 40-åriga Chenin Blanc- och Pinotage-stockar som levererade intressant och bättre frukt. Vad gällde nyplanteringen av vingårdar så tittade man mycket åt vad som fungerade bra i Rhônedalen och fokuserade på Shiraz, Mourvèdre, Grenache och Carignan, men man planterade även Barbera, Tannat, Sangiovese, Tempranillo och Zinfandel i mindre omfattning. Trots att nya plantor planterades valde man det traditionella sättet att plantera på, sk. bushvines. Det ger mindre frukt, men klarar av de varma klimatet bättre. Ingen bevattning sker utan det är vad man kallar för ”dry-farming”. 2005 köptes även mark i det närbelägna Darling med ett mer havsnära klimat vilket lämpar sig bättre för vita druvsorter. Idag är produktionen 75% rött och 25% vitt.

SYDAFRIKA

Ett spännande vinland på framgång

Efter apartheid när de internationella sanktionerna lyftes kunde vinindustrin ta fart. Från att tidigare varit extremt reglerade av staten har individualiteten fått blomma ut och idag är Sydafrika ett av de länder i världen där flest saker händer vad avser vin. Många nya små producenter testar sina vingar med mikrocuvéer och det finns en stor öppenhet mot omvärlden. Variationen av både klimat och jordmånstyper är stor.

Fakta

Producent:

Spice Route

Vinmakare:

Charles Back

Grundades:

1997

Land:

Sydafrika

Region:

Western Cape

Yta:

140 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ