Schioppettinos återfödelse

Ronchi di Cialla

Medan Dina och Paolo Rapuzzi, som grundade Ronchi di Cialla 1970, attraherades av vinodling som ett sätt att leva, tillhör deras barn Pierpaolo och Ivan en generation som “växte upp bland vinrankorna”. Båda bröderna har en examen i livsmedelsvetenskap och är experter inom jordbruket. De har fortsatt det arbete deras föräldrar påbörjade och odlar enligt gamla vintraditioner i Friuli.

Via Cialla 47, 33040, fraz. Cialla - PREPOTTO

www.ronchidicialla.it/ronchi-di-cialla

Paolo och Dina Rapuzzi grundade vingården Ronchi di Cialla med avsikten att uteslutande odla inhemska friuliska druvor och producera fantastiska viner med förmågan att åldras väl. De ställdes inför många tekniska och byråkratiska problem för att få tillbaka Schioppettino, vars odling inte längre var lagligt tillåten eftersom själva druvan ansågs vara utdöd. Med hjälp av Bernardo Bruno, då borgmästare i Prepotto, lyckades de ändå till slut hitta ett 60-tal överlevande vinstockar av Schioppettino. Genom att välja ut de bästa skotten gjorde de nya sticklingar och lyckades inom loppet av två år skapa en första vingård med 3 500 vinstockar. Detta markerade Schioppettinos återfödelse. Som ett erkännande för allt hårt arbete prisades familjen Rapuzzi 1976 med det allra första, prestigefyllda Risit D’aur-priset (Golden Vine). Samma år blev det också lagligt att odla Schioppettino igen. 1983 erkänner och fastställer även ministeriet för jordbruksresurser den geografiska avgränsningen “Cialla” för följande viner: Schioppettino di Cialla, Refosco dal Peduncolo Rosso di Cialla, Verduzzo di Cialla, Picolit di Cialla.

Cialla är en liten dal som vetter från nordöst till sydväst, omgiven av skog med kastanjer, ek och vilda körsbärsträd, belägen i DOC Colli Orientali del Friuli. Dalen har förblivit orörd eftersom den ligger långt i från andra bosättningar. På det slaviska språket som talades där, betyder Cela “Riviera”; ett namn den fick efter sitt unikt vackra mikroklimat. De branta terrasserna, uthuggna ur kullarna är perfekta för vinodlingar. För att bekräfta att det funnits uppskattning för Cialla-viner länge, finns det dokument som går tillbaka till 1496 som säger att Honorable Cathedral Chapterhouse of Cividale brukade köpa en del vin härifrån varje år.

”Our family has become an uncommon heir of ancient traditions on one hand, and modern scientific knowledge on the other, making this small family business extraordinary”.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Ronchi di Cialla

Vinmakare:

Pierpaolo Rapuzzi

Grundades:

1970

Land:

Italien

Region:

Friuli

Yta:

28 ha

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ