700 år av historia

Château de Bois-Brinçon

Det höll på att inte bli några viner alls. I slutet av 1950-talet frös tre årgångar och farfar Cailleau bestämde sig för att plantera äppelträd istället. År 1960, med sorg i själen, slutade han vinifiera och sålde alla sina druvor till kooperativet. Xaviers pappa följde i samma fotspår och fortsatte att plantera äppelträd. År 1990, fanns det 23 hektar äppelträd och 22 hektar vingårdar. Då tog Xavier över.

Château de Bois Brinçon 49320 Blaison-Gohier, Frankrike

www.chateau-bois-brincon.com/

Pressmaterial

Château de Bois-Brinçon, som på latin betyder ”liten skog”, utgör med största sannolikhet Anjous äldsta vingårdar med sin 700 åriga historia. Géraldine och Xavier Cailleau tog över ansvaret för vingården efter Xaviers far år 1991. De var fast beslutna att bruka jorden rätt efter förutsättningarna och testade först att arbeta ekologiskt och är sedan 2013 även biodynamiskt certifierade. Arbetet i vingården sköts med minutiös precision, där de är övertygade om att var sak har sin plats. Vingårdarna sträcker sig över sex byar och åtta olika terroirer. Här odlar man Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Gamay, Grolleau och Pineau d’Aunis. De vita vinerna görs på druvsorten Chenin Blanc.

Château de Bois-Brinçon ingår i ”Renaissance des Appellations”, på engelska översatt till ”Return to Terroir”. Organisationen som startades år 2001 men har redan idag mer än 130 producenter bara i Frankrike. Medlemmarna väljs in av en sakkunnig jury efter ett antal kriterier, bland annat att de måste vara ekologiskt certifierade men helst även biodynamiskt certifierade. Organisationen går i god för såväl vinernas kvalitet som respekten för ursprunget.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Château de Bois-Brinçon

Vinmakare:

Géraldine och Xavier Cailleau

Grundades:

1891

Land:

Frankrike

Region:

Loire

Yta:

24 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ