Cascina Ballarin
Hela familjen Viberti är engagerade i verksamheten – från vingård till vinproduktion. Stolt bär varje flaska familjens namn, Cascina Ballarin.
Ett stenkast utanför byn La Morra ligger vineriet och familjehemmet Cascina Ballarin. Här har familjen Viberti bott och odlat inte bara druvor utan också frukt sedan tidigt 1900-tal. Bröderna Giorgio & Gianni tog 1998 över ansvaret för den nio och en halv hektar stora, eller lilla, egendomen och driver vidare det kvalitetsinriktade arbete pappa Luigi och mamma Anna startade. Ballarin är sedan länge familjens smeknamn och anspelar på, som synes på etiketten, en, i varje fall tidigare, dansant förmåga.
De dryga tio hektaren är fördelade i La Morra, Novello och Monforte d´Alba. Jordmånen i vingårdarna domineras i huvudsak av en hårt packad märgel (kalkrik blandning av sten-, grus & lera) med den skillnaden att La Morra har en högre andel blå märgel vilket innebär en högre halt av marin fossil. Produktionen uppgår till cirka 40 000 flaskor. De odlar i huvudsak Nebbiolo, Barbera & Dolcetto men även en liten del Nascetta och Chardonnay. Genomgående är stockarna gamla, de äldsta på cirka 75 år. Vikten av arbetet i vingården kan inte nog understrykas, varför de först och främst ser sig själva som vinodlare.
För den som är intresserad hyr familjen även ut boende på vingården – titta på La Rosa nel Borgo.
ITALIEN
Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner
Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.Fakta
Azienda Agricola Cascina Ballarin
Giorgio & Gianni Viberti
1928
Italien
Piemonte
9,5 hektar