Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Chablis · Jean-Marc Brocard

Chablis Domaine de la Boissonneuse 2012

ARKIVERAD
Chablis Domaine de la Boissonneuse

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2012
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Område: Frankrike, Bourgogne, Chablis
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul med grön kant
  • Doft: Fruktig och nyansrik med inslag av mineral, citrus och viss exotisk frukt
  • Smak: Torr, intensiv och kraftfull med citrustoner som blandar sig med mineralkaraktärer och rökighet

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Vingården "Boissonneuse" ligger i den södra delen av byn Préhy på en synnerligen Kimmeridgienrik jordmån.
Detta ger upphov till strama och mineraliga Chablisviner. Jäsningen skedde på en 50 hektoliter stor konisk ekliggare med temperaturkontroll och två rostfria tankar. Samtliga delar blandas under våren efter skörd och vinet lagrades vidare på sin sin jästfällning innan det buteljerades under hösten.
2012 var ett lite knepigt år som till slut blev riktigt intressant. Våren präglades av låga temperaturer och sen frost. Förutsättningarna orsakade en ojämn blomning vilket i slutändan gav en liten skörd. Mycket regn under juli tycktes slå undan benen för alla förutsättningar att göra intressanta viner, men i augusti steg temperaturerna och det torkade upp rejält. 2012 är ett intressant och bra år men med relativt små volymer.

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka