Sortiment · Frankrike · Bourgogne · Jean-Marc Brocard

Bourgogne Kimmeridgien 2013

ARKIVERAD

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

 • Typ: Vitt
 • Årgång: 2013
 • Producent: Jean-Marc Brocard
 • Område: Frankrike, Bourgogne
 • Jordbruk: Konventionellt
 • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
 • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Ljust gul
 • Doft: Frisk, mineralig med en positiv aromatisk ton
 • Smak: Torr och frisk med en bra fruktattack och lång fräschör

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Jean-Marc Brocards viner jäser vid cirka 18–20 grader på rostfritt stål utan tillsats av odlad jäst. Vinet får sedan ligga flera månader på sin jästfällning för att få fram de elegantaste aromerna. I linje med Brocards strävan att framställa rena och klassiska Chablisviner avstår man helt från inblandning av ek.
Druvorna till detta vin kommer från gårdar som ligger precis utanför det markerade Chablis-distriktet och därför betecknas de som ”appellation Bourgogne”. Marken brukas dock på samma sätt och lika stor vikt läggs vid jordmånskaraktärerna i dessa viner.
Kimmeridgien är ett vin i en serie om tre och namnet syftar på den jordmån som druvorna har vuxit på. Det är densamma som i Chablis men vingården som ligger till grund för detta vin ligger ett par kilometer söder om appellationen Chablis. Vinerna är ungdomligt fruktiga och rena med typiska chabliskaraktärer samt tydliga vingårdstoner.

Årgången var besvärlig. Den präglades av en sen vår med ojämn blomning och fruktsättning. Det gav i slutändan en liten skörd, cirka 70% av en normal skörd. Kvaliteten var inga problem för dem som sköter jobbet i vingårdarna på ett bra sätt. En varm september gav förutsättningar att göra vin, men en het och fuktig inledning på oktober drabbade dem som inte hann få in sin frukt i tid. Som väl är så drabbades inte Brocard av dessa problem utan hann skörda sin frukt innan botrytisen slog till på allvar.

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka