Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Chablis · Jean-Marc Brocard

Chablis Domaine Sainte Claire Vieilles Vignes 2013

ARKIVERAD
Chablis Domaine Sainte Claire Vieilles Vignes

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

 • Typ: Vitt
 • Årgång: 2013
 • Producent: Jean-Marc Brocard
 • Område: Frankrike, Bourgogne, Chablis
 • Jordbruk: Biodynamiskt
 • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
 • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Ljust gul
 • Doft: Stor och härligt ursprungstypisk doft med inslag av både gröna och gula äpplen samt en tydlig mineralitet
 • Smak: Smakrik med en generös fruktighet. Lång, frisk och elegant med en bra koncentration och kraft.

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Jean-Marc Brocards viner jäser vid cirka 18–20 grader på rostfritt stål utan tillsats av odlad jäst.
Vinet får sedan ligga flera månader på sin jästfällning för att få fram de elegantaste aromerna. Inga Chablisviner från Jean-Marc Brocard lagras på ek, då han menar att det maskerar den äkta Chablis-karaktären som består till mycket stor del av mineral i doft och smak. Stockarna till detta vin kommer från en vingård som heter Malantes i byn Préhy. De är planterade 1942 och hade således vid skörden 2010 hunnit bli 68 år! Detta ger lägre avkastning och mer koncentrerade viner. De senaste fem åren har skördeuttaget legat på under 30 hektoliter per hektar vilket är hälften av vad som är brukligt i Chablis.
Vingården ligger i en svag sluttning mot sydost och får tillgång både till morgon, middag- och kvällssol. Vår erfarenhet av detta vin sträcker sig tillbaks till årgång 1992 och det är våra ögon ett av Brocards allra bästa och mest jämna viner oavsett årgång. Vinerna mognar underbart på butelj och ger stora upplevelser oavsett om de är 5, 10 eller 15 år gamla.
Årgången var besvärlig. Den präglades av en sen vår med ojämn blomning och fruktsättning. Det gav i slutändan en liten skörd, cirka 70% av en normal skörd. Kvaliteten var inga problem för dem som sköter jobbet i vingårdarna på ett bra sätt. En varm september gav förutsättningar att göra vin, men en het och fuktig inledning på oktober drabbade dem som inte hann få in sin frukt i tid. Som väl är så drabbades inte Brocard av dessa problem utan hann skörda sin frukt innan botrytisen slog till på allvar.

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka