Sortiment · Australien · Adelaide Hills, South Australia · Paracombe

Paracombe Cabernet Franc 2009

ARKIVERAD
 • Typ: Rött
 • Årgång: 2009
 • Producent: Paracombe
 • Område: Australien, Adelaide Hills, South Australia
 • Jordbruk: Konventionellt
 • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
 • Druvsammansättning: Cabernet Franc 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Tät röd färg
 • Doft: Stor doft med inslag av örter och mörka bär med en angenäm fatkaraktär
 • Smak: Frisk och fruktig med bra fräschör och en positiv örtkryddig karaktär

Druvorna plockas för hand i omgångar för att samtliga druvor skall vara optimalt mogna. Jäsningen sker långsamt och svalt i öppna jäskar och man trycker ned ”hatten” av skal för hand för att på ett skonsamt sätt extrahera så mycket smak och färg som möjligt. Stockarna till detta vin är planterade på 1983 och produktionen är mycket begränsad (cirka 2000 buteljer per år). Efter avslutad jäsning lagras vinet på fat av fransk ek där de yngsta är fem år gamla. Lagringstiden uppgår till cirka 16 månader innan vinet buteljeras efter en klarning med äggvita.
Det tillhör inte vanligheterna med ett vin gjort på 100% Cabernet Franc från Australien!
En bra vinter med mycket nederbörd var nödvändigt för att fylla på naturens depåer, och det fick man. Den följdes av en relativt sval och våt vår som gav en något ojämn blomning. I januari slog hettan till och de druvsorter som redan börjat skifta färg (verasion) drabbades av hettan hårt. De senare mognande druvsorterna klarade sig mycket bättre tack vare att temperaturerna föll och att slutet på säsongen var varm och fin men ej het. Skörden startade sent i mars.

Paracombe är en liten egendom på ca 40 hektar. Den före detta kreatursfarmen omvandlades 1983 till vingård av paret Paul och Kathy Drogemuller som nu driver den med strålande resultat. Utan någon som helst erfarenhet av vintillverkning så började man plantera vingårdar och byggde ett litet plåtskjul där dom första vinerna tillverkades i gamla mjölktankar. Idag är Paracombe Wines en av dom mest erkända vinproducenterna i Adelaide Hills med viner av toppkvalité, den totala årsproduktionen är endast ca 200 000 flaskor.
Läget, 425 meter över havet, skapar mycket goda förutsättningar för fruktiga och eleganta viner i detta svala distrikt. Man odlar mest Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc och Shiraz. Men även Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, och lite Merlot finns planterat. Jordmånen varierar från fattig sandjord till rikare järnhaltig grus- och lerjord. Klimatet är av inlandstyp med relativt kalla regniga vintrar och torra heta somrar. Vingården är planterad med hänsyn till morgonsol för att optimera mognaden i druvorna samtidigt som man behåller fruktsyra och elegans.
Paracombe arbetar efter hållbarhets tänk både i vingårdarna och i vineriet, man samlar upp allt regnvatten i stora cisterner och är helt självförsörjande på el med hjälp av solceller. Förutom att tillverka fantastiskt goda viner så är Paul och Kathy kända för att få besökare känna sig otroligt välkomna till Paracombe Wines!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka